Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Grigorescu | MONITORUL OFICIAL - Editura si Tipografie – Bucuresti, 2019

0 opinii / Scrie o opinie
  • 46,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Grigorescu  |  MONITORUL OFICIAL -  Editura si Tipografie – Bucuresti, 2019

Autor text: Iulia ILIESCU

Cu 166 de ilustratii

Editia a IV-a

||||

“O emotie intruchipata plastic”/ e x t r a s

“Fa ce simti si atata cat simti – unde nu te mai misca, lasa paleta jos: lucrul tau, fiind numai sinceritate, va creste si se va desavarsi in sufletul celorlalti. Va trai. Altfel, vrand sa-l ispravesti, il omori.”, marturiseste artistul, pentru ca, altadata sa afirme ca „trebuie sa pictezi asa precum pasarile canta, absolut tot ce iti iese in cale si iti place, niciodata sa nu-ti bati capul in cautarea unui motiv, atunci cand totul in jurul tau este inunat”.

Cat despre compozitie, spune el, „cine n-o descopera in chip spontan, in chiar clipa cand asterne culoarea pe panza - acela n-are ce cauta in pictura”.

Aceste ganduri dezvaluie orientarea lui Nicolae Grigorescu inspre o arta izvorata din sinceritatea trairii, din „mirarea” in fata frumusetii naturii si a oamenilor, foarte sugestiva in acest sens ramanand definitia data de pictorul Francisc Sirato creatiei grigoresciene – „o emotie intruchipata plastic”. Alexandru Vlahuta, prietenul pictorului de-o viata, avea sa-i inchine multe pasaje in monografia aparuta pentru prima oara in 1910. „In opera lui se oglindeste viata lui. Toata viata lui. O viata mai simpla, mai curata, mai cucernic inchinata artei si mai frumos traita in prietenie cu natura nu se poate concepe. Daca vorbele n-ar avea nevoie de explicatii, din doua vorbe ne-am intelege asupra personalitatii lui Grigoescu; sincer si simplu, si la o adica din una singura: sincer”, subliniaza scriitorul.

SPECIFICATII

An aparitie 2019