Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Oale de Pisc, Adriana Scripcariu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 52,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Oale de Pisc , Adriana Scripcariu - Editura Scoala Agatonia, Piscu, 2016

Patrimoniu cultural Ciolpani, judetul Ilfov Piscu, un vechi sat de olari. Acum cand din olaria de la Piscu a ramas mai mult amintirea, am incercat sa construiesc un elogiu olarilor piscasi din toate timpurile. Pentru cei care au trait in vremurile olariei, olarii si oalele lor erau una. „Cand am vazut oala aceia, zici ca l-am vazut pe tata-socru”, imi spunea, plina de induiosare, o batrana.

(Cuvant inainte, Adriana Scripcariu) Amintirea unui sat de olari Asezat intr-un cot al ralului Ialomita, marginit de baltile Scrovistei si imbratisat de padure, Piscu isi pierde inceputurile printre file de carte si forme de lut.

Am cautat cu incapatanare mentiuni documentare ale Piscului, anterioare veacului al XIX-lea. Nu am gasit. In deceniile de mijloc ale veacului al XX-lea, vedeau lumina tiparului primele publicatii sistematice despre ceramica romaneasca. Pe harta olariilor din Centrul Munteniei, Piscu apare mentionat intr-un grup de sate de mestesugari; legate de cursul Ialomitei: Puchenii Mari, Pisc, Hereasca, Cocioc. Iata-le descrise sumar, in cateva coordonate specifice: aspect arhaic al formei, de traditie preistorica, decoratie foarte simpla realizata prin scurgere sau stropire, productie mare cantitativ.

ADRIANA SCRIPCARIU | OALE DE PISC Patrimoniu cultural Ciolpani, judetul Ilfov Piscu, un vechi sat de olari Scoala Agatonia - Piscu, 2016 Aceasta carte, care este totodata un album superb & o fapta minunata cu efect vizual apoape magic, este rezultatul unui Proiect finantat de Primaria Ciolpani si Asociatia Gaspar, Baltasar & Melchior, Scoala de la Piscu Ea "este, mai mult decat altele, rezultatul unei stradanii colective.

In primul rand, subiectul in sine exista gratie unei munci indelungate a numeroase generatii de olari, carora le dedicam peste timp acest volum. Numele unora dintre ei se pot citi pe interiorul copertilor, asa cum s-au pastrat in amintirea consatenilor."

Adriana Scripcariu - istoric de arta: "Aceasta carte este un tribut, un gest menit sa descopere cititorilor si privitorilor resursele de frumusete ale unui mic sat de campie, din fostul codru al Vlasiei. Este un loc inzestrat cu un dar aparte, despre care s-a scris prea putin pana in prezent. In cartile de capatai ale ceramicii romanesti, Piscu este mentionat ca vatra de olari unde se lucreaza obiecte de traditie preistorica. Centru extrem de prolific, Piscu a dat de-a lungul vremii milioane si milioane de oale, vesela cea mai comuna din care s-au hranit multe generatii din centrul, estul si sud-estul Campiei Romane si zona subcarpatica de la nordul acesteia.

Pe langa oale mai sunt si jucariile de lut specifice satului, care au fost insa ceva mai prezente in preocuparile cercetatorilor. Acum, cand din olaria de la Piscu a ramas mai mult amintirea, am incercat sa construiesc un elogiu olarilor piscasi din toate timpurile. Am cautat in carti si arhive, pe cat am putut, istoria satului. Stand de vorba cu oamenii, am gustat din trairile olarilor si am aflat mersul mestesugului la Piscu, in zbuciumul veacului al XX-lea: de la inflorire la declin. Am cules fotografii de demult si am simtit aura stramosilor. Am privit indelung oalele si ulcelele si m-am pomenit in interiorul unei metafore.

Olarii si oalele lor se contopesc intr-o cohorta care traverseaza timpul pana la noi. Pentru cei care au trait in vremurile olariei, olarii si oalele lor erau una. <>, imi spunea plina de induiosare o batrana. Asadar, chipuri de oale si chipuri de oameni vor descrie in cele ce urmeaza istoria vechiului sat de olari."

c u p r i n s Cuvant inainte Forward Olaria de la Piscu - istorie si mstesug Amintirea unui sat de olari Rememberance of a potter's village - abstract Mersul olaritului la Piscu Pottery making in Piscu - abstract Oale de Pisc Berbenite Laptarii Oale de bors Litre Sublitre Oale imbaierate Pui Strachini Cani Canite Borcane Farfurii Platouri Ligheane Ulcioare Burie Plosti Jucarii Pusculite La pas prin Piscu, de vorba cu olarii Despre olari si olarit la Piscu Despre targuri Despre colectivizare si viata olarilor in vremea comunismului

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 25 x 23 cm
Nr. pagini 216
Limba Romana
Cod 978-606-93418-8-1