Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Brancoveni. Un drum spre trecut, o cale catre viitor - Oliviu Boldura

0 opinii / Scrie o opinie
  • 31,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

TEREZA SINIGALIA, OLIVIU BOLDURA | BRANCOVENI - un drum spre trecut, o cale catre viitor Editura ACS / colectia monografii, 2016

Lucrarea descrie un proiect cultural de reastaurare al Asociatiei Art Conservation Support si, ca proiect editorial a fost co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul cultural a fost co-finantat de Uniunea Arhitectilor din Romania din fondul "Timbrul Arhitecturii".

Parteneri: CERECS Art, Manastirea Brancoveni, Institutul National al Patrimoniului, Universitatea Nationala de Arte, Revista Arhitectura, Muzeul National al Taranului Roman autori text: partea I - Istorie si arhitectura: prof. univ. dr.Tereza Sinigalia, istoric de arta partea a II-a - Un trecut recuperat prin restaurare: prof. univ. dr. Oliviu Boldura, expert restaurator; text pentru tehnica de executie a picturii din bolnita Manastirii Brancoveni f o t o - Arhiva CERECS Art, Doru Dumitrescu, Ovidiu Bastea, Andrei Vretos Extrase din Argument:

"Doua ansambluri se regasesc rareori impreuna in aceeasi localitate, la cateva sute de metri una de cealalta. Si asa a fost de la inceput. Omul medieval le separa strict. Curtea era a lumii, intai boieri, apoi domnitori, manastirea era a lui Dumnezeu, in ea vietuind cei care i se dedicasera Lui. Curtea a disparut, dar manastirea a ramas, chiar daca timpul nu a crutat-o, iar oamenii nu s-au ingrijit intotdeauna de ea."

"Ideea acestei carti a plecat de la restaurarea unui ansamblu mural practic necunoscut, cel din bolnita Manastirii Brancoveni din judetul Olt. Dar, cum se intampla adesea, o realitatea nou pusa in valoare trimite la altele, iar cercetarea descopera ca punctul de pornire este de fapt o veriga dintr-un lant, aici, alcatuit in principal din monumente de arhitectura, a caror istorie coboara in timp cel putin pana in secolul al XV-lea si se continua pana in zilele noastre.

Daca istoria Curtii este relativ liniara, istoria Manastirii Brancoveni a inscris construiri si reconstruiri din secolul al XVI-lea pana in cel de-al XX-lea, schimbari de functiune de la inceputurile monahale, cu daruiti fauritori de carte manuscrisa, la un asezamant social si din nou la manastire, de monahii de aceasta data, restaurari punctuale sau exhaustive, adapost pentru piese sculptate in piatra vitregite de istorie, provenite din asezaminte domnesti care ne-au marcat trecutul, dar care stau marturie a unei barbarii lipsite de orice justificare care a intunecat deceniul 9 al veacului trecut." “Prin restaurarea picturilor murale de la bolnita manastirii Brancoveni s-a urmarit recuperarea mesajului artistic autentic al unei epoci cu totul remarcabile. Vom descoperi ca odata cu trecerea timpului acțiunea factorului uman a fost agresiva, iar degradarile produse picturilor din Bolnița manastirii au redus mult din intregul de odinioara.

Din acest motiv, dificultatea interventiilor de restaurare a impus adoptarea unei metodologii complexe prin care s-a urmarit o eficienta conservare a picturilor. in ansamblu, modalitatile de prezentare estetica au constituit o provocare pentru echipa de restauratori, care a dat dovada de o remarcabila sensibilitate si abilitate tehnica, reusind o justa raportare la mesajul artistic original.” Prof. univ. dr. Oliviu Boldura – expert restaurator Lantul amintit are insa o prima veriga, cert documentata, nu in manastire, ci in ansamblul civil, aflat la cateva sute de metri spre nord de aceasta, in sat, alcatuit de la inceput dintr-o casa boiereasca, transformata ulterior in „palat”, dupa cum numeste ansamblul episcopul catolic Petru Bogdan Bakšić, in 1640, la putin timp dupa ce Matei Basarab il construise, si dintr-o biserica de curte, asa cum se obisnuia in tarile Romane inca din veacul al XIV-lea.

Daca vechiul „palat” s-a risipit, numai o parte a zidului de incinta existand inca, biserica, cu hramul Sf. Nicolae, se pastreaza, fiind practic prima ctitorie precis datata (1634) din lungul sir de biserici ridicate de Matei Basarab in intreaga tara Romaneasca, de la Strehaia la Buzau, in cei 22 de ani de domnie. Pentru Curtea de la Brancoveni beneficiem insa de surse scrise si desenate unice, asa cum nu avem pentru niciunul dintre ansamblurile civile din tara Romaneasca. in afara de descrierea lui Bakšić, de cea a diaconului sirian Paul de Alep si de Testamentul lui Constantin Brancoveanu din 1708, doua serii de desene datorate ofiterilor austrieci Friedrich Schwantz si Johann Weiss, pastrate in manuscrise originale, la Bucuresti si la Viena, ne ofera o imagine clara despre ceea ce va fi fost marea curte basaraba de la Brancoveni.

Biserica exista inca. Ea a fost amplificata in timpul lui Constantin Brancoveanu cu un pridvor deschis. in podul bisericii, ale carei bolti au fost coborate in timpul unei restaurari de la sfarsitul secolului al XIX-lea, se pastreaza fragmente de pictura, pana recent necunoscute. Unicitatea Curtii Domnesti din satul Brancoveni, structura complexa a ansamblului arhitectural al manastirii cu acelasi nume, dominata de marele turn-clopotnita al intrarii si pastrand nealterate beciurile ridicate in doua epoci, in vremea parintilor lui Matei Basarab si apoi in timpul domniei acestuia, biserica refacuta dupa distrugeri datorate calamitatilor naturale, in secolul al XIX-lea, bolnita eleganta cu nou-recuperatul ansamblu mural, inscriu numele sitului ce poarta numele generic de Brancoveni printre cele mai semnificative si mai valoroase marturii ale trecutului.

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 17 x 22 cm
Nr. pagini 199
Limba Romana
Cod 978-606-94198-7-8