Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Grigore cel Mare - Dialoguri

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Grigore cel Mare - Dialoguri

POLIROM, 2017

Colectia Biblioteca medievala

Editie bilingva

Traducere din limba latina de Cristina HOROTAN

Nota introductive, table chronologic si plan al tratatului de Alexander BAUMGARTEN

Note de Cristina HOROTAN si Alexandru DARONI

 

Extras/ p. 43

8. PETRU: Imi place ceea ce spui: dar, rogu-te, oare mai exista si altceva ce ai putea povesti despre el, spre zidirea noastra?

GRIGORE: Sigur ca exista, numai sa fie cine sa vrea sa il imite. Caci eu cred ca puterea rabdarii este mai mare decat semnele si miracolele. Intr-o zi, cel care detinea conducerea manastirii dupa moartea venerabilului Honoratus a fost cuprins de o mare manie impotriva acelui venerabil Libertinus, astfel incat ridica manile asupra lui. Si pentru ca nu a gasit o nuia cu care sa il poata lovi, apucand un scaunel de picioare, l-a izbit peste cap si peste fata, astfel ca tot chipul i se umfla si invineti. Acesta, dupa ce a fost batut rau, se intoarse tacut in asternutul sau.

9. Dar in ziua urmatoare fusese stabilit un proces in interesul manastirii. Dupa ce si-a terminat imnurile de dimineata, Libertinus veni la patul abatelui <si> ii ceru cu umilinta binecuvantarea. Stiind insa acela cat este de cinstit de catre toti si cat de iubit, socotea ca vrea sa plece de la manastire, din cauza nedreptatii pe care i-o facuse, si l-a intrebat, zicand: „Unde vrei sa mergi?” Acela i-a raspuns: „S-a stabilit un proces pentru manastire, parinte, pe care nu il pot amana, fiindca ieri am promis ca voi merge astazi; m-am hotarat sa merg acolo”.

10. Atunci acela, cumpanind din adancul inimii, pe de o parte, asprimea si duritatea sa, iar pe de alta parte umilinta si blandetea lui Libertinus, cobori din pat, imbratisa picioarele lui Libertinus si marturisi ca a gresit, ca el este vinovatul, pentru ca a indraznit sa ii provoace o vatamare atat de cruda unui om atat de mare si de un asemenea pret.

SPECIFICATII

An aparitie 2017