Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Graeme WOOD | Razboiul de la sfarsitul veacurilor. Ce vor sustinatorii Statului Islamic

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Graeme WOOD    |    Razboiul de la sfarsitul veacurilor    Ce vor sustinatorii Statului Islamic

POLIROM, 2019

Traducere de Anacaona MINDRILA-SONETTO

||||

Extras din capitolul Razboiul de la sfarsitul veacurilor

Statul Islamic doreste cu infocare un razboi total intre civilizatii. Purtat cu armament modern, acel razboi ar face ca miliarde de oameni sa fie arsi de vii, rastigniti, decapitati sau impuscati in ceafa, totul din cauza unei controverse ireconciliabile privind natura lui Dumnezeu. Multi dintre partizanii Statului Islamic pe care i-am cunoscut isi exprimau in mod deschis dorinta pentru acest razboi. Majoritatea aveau si sperante mai prietenoase, cel putin in privinta mea, si m-au invitat sa ma alatur lor in lupta, caci se temeau pentru binele meu in cazul in care nu o faceam. Atat setea lor de sange, cat si grija erau reale. Acesti barbati duceau vieti la fel de pline de contradictii ca si noi, ceilalti -, si ei oscilau intre iubire si ura, intre preocuparile lumesti si cele spirituale, intre increderea deplina in viitorul lor si temerile in ce-i priveste.

Aceasta ultima tensiune le scotea la iveala cel mai bine psihologia stranie. Stiau ca evenimentele le vor confirma teoria despre lume si despre sfarsitul ei si ca, in timp, se va dovedi ca au avut dreptate. Dar nu puteau sa stea locului si sa astepte momentul lui „ti-am spus eu!”. In schimb, erau disperati – ca si cum apocalipsa prestabilita ar putea fi anulata ca urmare a lipsei lor de actiune. Contradictia nu-i deranja, cel putin nu din ceea ce vedeam eu. Gasisera o stare psihica ce reunea ambele posibilitati.

Capacitatea de a accepta doua posibilitati opuse imi amintea de cum a zeificat Yahya dahr [Timpul] si de comentariul lui Musa referitor la legea Statului Islamic, care, a spus el, nu incearca sa priveasca in urma, spre secolul al VII-lea, ci inainte, spre o lege vesnica.

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Anacaona MINDRILA-SONETTO
An aparitie 2019