Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Euharistia ca jertfa, Dr. Olimp N. Caciula

0 opinii / Scrie o opinie
  • 30,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Euharistia ca jertfa, Dr. Olimp N. Caciula - Editura Deisis, 2016

La doar 26 de ani tanarul teolog buzoian Olimp Caciula sustinea in 1931 la facultatea de teologie din Atena un stralucit doctorat. Continutul lui amplificat aparea in acelasi an sub forma unei voluminoase carti scrise cu remarcabila eruditie si cuprindere teologica intr-o limba greaca apropiata de cea clasica (katharevusa) cu titlul Dumnezeiasca Euharistie ca jertfa. Olimp Caciula publica astfel o monografie de pionierat care avea meritul de a fi introdus pentru prima data in dezbaterea teologica ortodoxa contemporana tema centrala a jertfei euharistice.

Prompt semnalata si elogios recenzata indata de la aparitie atat la Atena, cat si la Paris, cartea a ramas practic necunoscuta si nereceptata in Romania. Valul nedrept al uitarii s-a asternut in perioada comunista si peste acest moment de referinta din istoria teologiei ortodoxe romane contemporane.

Restituirea ei integrala nu este insa doar un gest obligatoriu de dreptate recuperatoare si de pioasa recunostinta fata de luminoasa figura a autorului ei, preotul Olimp Caciula. Asa cum arata in prefata sa pr. prof. Ioan Ica sr, Olimp Caciula face parte din constelatia de mari teologi ai Romanei Mari ca reprezentant de seama al „interbelicului” teologic romanesc, iar lucrarea sa — exemplara pentru nivelul intelectual al „generatiei de aur” a teologiei ortodoxe romanesti din care facea parte — e o contributie romaneasca vizionara la reorientarea liturgic-euharistica a teologiei ortodoxe contemporane. Ea intra acum in sfarsit in circuitul teologiei romanesti ca o pledoarie pentru actualitatea de nedepasit — argumentata peste decenii pe larg, in toate conexiunile si dimensiunile ei dogmatice, ecleziologice si duhovnicesti, si de pr. Dumitru Staniloae — a jertfei si Euharistiei pentru viata Bisericii si innoirea ei in toate timpurile.

SPECIFICATII

Traducere Pr. prof. Ioan Ica sr
An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 412
Limba Romana
Cod 978-606-740-011-3