Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Duhul a suflat in pustie. Lumea duhovniceasca a Parintilor desertului

0 opinii / Scrie o opinie
  • 21,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Duhul a suflat in pustie. Lumea duhovniceasca a Parintilor desertului, de Daniel Lemeni - Editura Renasterea

Patericul si, in general, literatura nascuta de ascetii din desertul Egiptului secolelor IV-V, desi a constituit una dintre lecturile esentiale pentru generatii intregi de monahi, totusi, nu a beneficiat de prea multe abordari moderne (cercetari stiintifice sau pur si simplu reflectii intemeiate).

Daniel Lemeni confirma si de aceasta data preocuparea sa de lunga durata pentru monahii pe nedrept uitati. De aceea in volumul aparut la Editura Renasterea contureaza raspunsul la o serie de intrebari: „cat anume din experienta desertului mai poate fi transpusa in lumea agitata si grabita a megapolisurilor aglomerate si zgomotoase din lumea contemporana? in ce masura omul de azi, angrenat in rutina asfixianta a vietii de zi cu zi mai este disponibil sa-si consacre timpul sau unor valori esentiale, cum ar fi tacerea sau linistea? in ce masura si cum putem sa ne destindem relatia noastra tensionata cu timpul?Mai poate oare omul de astazi sa asume calea acestor venerabili asceti in marile deserturi de azi?” (pp. 223-224).

Lucrarea este organizata in trei capitole mari, care il introduc pe cititor in intimitatea marilor parinti ai desertului. Primul capitol este dedicat relatiei fundamentale ce caracterizeaza viata ascetilor – anume legatura dintre parinte si fiul sau duhovnicesc. Aici se regaseste elementul de noutate al crestinismului practicat in pustiu, care se diferentiaza de celelalte traditii mistice, ascetice sau filosofice. Relatia dintre batran si tanarul neinitiat nu este cea dintre maestru si ucenic, ci este cea dintre un tata si fiu (in cadrul mult mai larg al filiatiei divine, unde cu totii ne regasim ca „fii ai celui Preainalt” Ps 81,6). Batranul nu livreaza ucenicului un set de cunostinte teoretice, de invataturi, ci „intrupeaza in persoana sa o realitate spirituala pe care el o transmite prin insasi prezenta sa” (p. 17).

De aceea batranul nu este reprezentantul unei institutii si nu este institutionalizabil, arata constant Daniel Lemeni. Autoritatea lui este una harismatica, este un dar al Duhului Sfant, iar „Batranul din traditia pustiei egiptene nu se substituie harului, ci il transmite mai departe in persoana ucenicului” (p. 28). Cuvintele batranilor cuprinse in colectiile de apoftegme sunt in primul rand „cuvinte izvorate din viata si, prin urmare, cuvinte care pot insufla viata… departe de a revendica vreo pretentie literara sau stilistica, apoftegmele Batranilor se afla intr-un raport extrem de strans cu viata, de unde si absenta oricarei retorici in spiritualitatea pustiei” (p. 41).

Dupa ce in primul capitol sunt trasate caracteristicile generale ale batranilor, ucenicilor si relatiilor dintre ei, in capitolul al II-lea privirea se opreste si mai aproape asupra catorva personalitati exemplare: Avva Antonie, Avva Macarie Egipteanul si Avva Arsenie; de asemenea ne sunt oferite cateva mostre de „lectura tematica” a Patericului. Capitolul al treilea vine cu o perspectiva asupra batranetii ascetilor. Pentru pustnici, batranetea nu este un blestem, o serie de neputinte cumulate, ci dimpotriva, este timpul implinirii, al roadelor. Idealul monahal este cel al batranului frumos (kalogeros), care si-a dedicat intreaga viata apropierii de Dumnezeu si cunoasterii tainelor Sale. in finalul volumului cititorul gaseste un foarte util instrument de lucru in textul despre „Geografia monastica”, prin care este introdus efectiv in spatiul care a generat extraordinara miscare de revigorare a spiritualitatii crestine din secolele IV-V. Lucrarea „Duhul a suflat in pustie” este, in ansamblu, o pledoarie pasionata pentru parintii desertului si actualitatea perpetua a invataturii lor.

„Scrisa cu verva si eruditie, cu sensibilitate si rafinament, cartea restituie in mod admirabil si profund specificul spiritualitatii desertului in care cititorul poate explora cu folos comorile de intelepciune ascetica furnizate de acesti remarcabili monahi egipteni din secolul IV”, sintetizeaza in prefata IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei. Astfel scrierile teologului timisorean Daniel Lemeni devin un reper necesar in bibliografia romaneasca, nu foarte bogata, privind Patericul egiptean si spiritualitatea pustiei.

Sursa: www.radiorenasterea.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 264
Limba Romana
Cod 978-606-607-129-1