Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Diana MANDACHE | Viva Regina Maria! Un destin fabulos in reintregirea Romaniei

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Diana MANDACHE    |    Viva Regina Maria!    Un destin fabulos in reintregirea Romaniei

Editura Corint, 2016

Colectia Istorie cu blazon – initiata si coordonata de Filip-Lucian IORGA

Text, transcrierea manuscriselor din limba engleza si note – Diana MANDACHE

||||

Extras din capitolul I – Rude si aliante

Marele Razboi a separat familiile regale europene, intaietate avand aliantele politico-militare, nu cele matrimoniale. Reteaua de casatorii initiata de regina Victoria, „bunica Europei”, dar si de Christian al IX-lea al Danemarcei, supranumit „socrul Europei”, a fost sortita esecului. In acest razboi rude apropiate sau mai indepartate s-au aflat in tabere adverse.

In toamna lui 1914, cand Ferdinand si Maria au devenit suveranii Romaniei, la acea vreme stat neutru, in Europa se aflau ca regi si regine consoarte sapte dintre nepotii reginei Victoria: regele George al V-lea al Marii Britanii, imparatul Germaniei Wilhelm al II-lea, tarina Alexandra a Rusiei, regina Maud a Norvegiei, regina Sofia a Greciei, regina Maria a Romaniei si regina Ena a Spaniei.

De partea Puterilor Centrale, alaturi de Germania si Austro-Ungaria, se situau Imperiul Otoman si Bulgaria, din 1915. Antanta avea de partea Marii Britanii, Frantei si Rusiei state precum Belgia, Italia (din 1915), Romania (din august 1916), Grecia (1917), Statele Unite ale Americii (1917) etc.

Intre tarile europene neutre se aflau Norvegia, Spania, Danemarca, Suedia, Olanda si Elvetia. Insa in unele dintre aceste state, suveranii erau de partea aliatilor, cum era cazul Norvegiei si Danemarcei.

SPECIFICATII

Traducere Text, transcrierea manuscriselor din limba engleza si note – Diana MANDACHE
An aparitie 2016