Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cotroceniul regal - Diana Mandache

0 opinii / Scrie o opinie
  • 48,16 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Diana Mandache  |  Cotroceniul regal. 

CURTEA VECHE PUBLISHING – Bucuresti, 2015. 

Volum ilustrat cu remarcabile generozitate si inspiratie (nn LB). 


Extras din Capitolul IV – Amintiri de la Cotroceni – Alice Martineau, gradinareasa reginei:


Dupa Marele Razboi au continuat eforturile de renovare  a resedintelor si de reamenajare a gradinilor regale. Astfel, la Cotroceni, Alice Martineau a fost unul dintre principalii creatori de noi dimensiuni vizuale horticole, trasand planuri de terase si de gradini, cu alei, flori si arbusti dupa gustul regal, impodobite cu statui, vase antice si cruci. Aceste lucrari au fost continuate de arhitectul peisagist Fr. Rebhuhn si de Jeanin.

Revenind la doamna Martineau, corespondenta acesteia cu administratia palatului  incepuse din 1919, urmand ca in primavara lui 1920 sa viziteze palatul, sosind apoi la Bucuresti, de mai multe ori pana la definitivarea lucrarilor. Alice Martineau era gradinareasa regala, care avea sa devina martorul unei istorii traite. Si pentru ca a ramas atasata de familia regala intalnita la Cotroceni, avea sa consemneze amintirile despre Romania. [...]

Casa din parcul regal Cotroceni era din lemn maron, sculptata de mesteri in atelierele palatului, fiind o reproducere a unei locuinta maori; scopul a fost crearea unui spatiu personal pentru scris, pentru lectura sau pentru intrevederi private. Aici au luat supeul cu Regele Ferdinand, Principesa Trubetzkoy si Alice Martineau. Regina avea o mica biblioteca, pentru care colectionase carti despre gradini in editii folio, in mod special din Anglia. La momentul acelei vizite in casa maori, Regina Maria imprastiase cartile pe masa mare din stejar, pentru a le rasfoi cu Alice Martineau. A doua zi, doamnei Martineau i-a fost prezentat parcul regal, acolo unde avea sa-si puna in aplicare ideile. Dorinta Reginei Maria era ca, in decurs de un an, sa inceapa lucrarile in gradina Cotroceniului. Alice Martineau a facut masuratori, urmand ca, intr-un timp stabilit, sa prezinte planurile sale si sa supervizeze plantarile teraselor in luna mai a anului urmator. Martineau remarcase ca Romania era un pamant al trandafirilor. Bujorii, irisii si trandafirii cresteau mult si aveau un colorit si un parfum deosebit.

Se stabilse ca Alice Martineau sa schiteze planurile noilor gradini de la Cotroceni si sa le trimita in Romania, pentru ca, din primavara lui 1921, sa inceapa lucrarile. Martineau a lucrat planurile in doua exemplare, unul fiind trimis la Bucuresti. In martie 1921, regina i-a trimis, ingrijorata, un mesaj gradinaresei regale, spunandu-i ca planurile acesteia se pierdusera si rugand-o sa vina cat de curand, fiindu-i permis sa-l aduca la palat si pe fiul ei, John.

SPECIFICATII

An aparitie 2015