Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Dalai Lama | Cartea desteptarii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Dalai Lama    |    Cartea desteptarii

Curtea Veche, 2019

Colectia METTA

Traducere din engleza si note de Iustina COJOCARU

||||

Cuvant inainte/ e x t r a s

Cele Patru Adevaruri Nobile reprezinta piatra de temelie a invataturii budiste si, ca atare, sunt foarte importante. De fapt, daca nu intelegem semnificatia celor Patru Adevaruri Nobile si daca nu am experimentat acestei invataturi la nivel personal, este imposibil sa practicam Dharma transmisa de Buddha. De aceea sunt intotdeauna incantat cand mi se iveste ocazia de a le explica.

In general, consider ca toate religiile majore ale lumii detin potentialul de a sluji omenirea si de a contribui la dezvoltarea unor fiinte umane bune. Prin „bun”, sau „binevoitor”, nu inteleg o aparenta: ceea ce vreau sa spun este ca oamenii au o inima buna, plina de compasiune. De aceea, intotdeauna sustin ca este mai potrivit ca fiecare sa-si urmeze propria traditie religioasa, fiindca, odata cu schimbarea religiei, ai putea intampina, in cele din urma, dificultati emotionale sau spirituale. De exemplu, in Occident, cultura religioasa traditionala este cea crestina, asadar, ar fi mai indicat sa urmezi aceasta religie.

Totusi, calea budista de a explica lucrurile ar putea sa-i atraga in mare masura pe cei care considera ca religia lor traditionala nu este eficienta in ceea ce ii priveste sau pe ateii radicali. Probabil ca in acest caz este potrivit ca acestia sa urmeze doctrina budista – in general, dupa parerea mea, este mai indicat sa aiba orice educatie religioasa decat sa le lipseasca in totalitate. Daca te simti cu adevarat atras de doctrina budista si de exersarea budista a mintii, este foarte important sa reflectezi cu atentie si, doar atunci cand o consideri cu adevarat adecvata pentru tine, adopta budismul drept religia ta personala.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza si note de Iustina COJOCARU
An aparitie 2019