Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Da sange si ia duh! Interviuri cu duhovnici ortodocsi

0 opinii / Scrie o opinie
  • 41,90 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Da sange si ia duh! Interviuri cu duhovnici ortodocsi - Editura Trinitas

Mesajul pe care monahismul il transmite tuturor este ca viata omeneasca capata valoare si omul reuseste in viata daca are o comuniune corecta cu Dumnezeul Cel adevarat, Care este insusi Iisus Hristos. Acesta Se gaseste, Se descopera in invatatura Lui cea dreapta. Acolo gasim raspunsuri la intrebarile noastre, la framantarile lumii, la problemele cu care ne confruntam zi de zi. Dialogul cu parintele Arsenie Muscalu de la Manastirea Cornu, din judetul Prahova, ne marturiseste despre Dumnezeu si omul care se cauta reciproc, despre libertate, iubire si adevar in Hristos. Parinte Arsenie, lipsa de simt al adevarului este poate cea mai mare primejdie a vremurilor noastre.

Oamenii sunt debusolati, nu mai stiu ce e bine si ce e rau. Sa ne uitam la ce se intampla in urma atentatului de la Paris. Multi clameaza dreptul la libera exprimare, sub paravanul caruia oricine poate face orice, poate jigni religia altcuiva, o poate blasfemia. Libertatea absoluta, fara limite, nu poate duce decat la anarhie, s-a vazut. Ce ne invata Biserica despre libertate?Cum se poate ajunge la ea? intrebarea deja surprinde foarte limpede niste stari de lucruri.

Vedeti, avem simtul acesta al libertatii care tine de chipul lui Dumnezeu in noi. Numai ca felul cum traim libertatea e de multe ori denaturat. Asta e rau, din pacate. Pierzand constiinta ca suntem ziditi, facem un fel de abuz in aceasta privinta. Noi avem libertate, dar libertatea noastra este creata. Doar libertatea lui Dumnezeu este absoluta. Avem libertatea de a alege, dar nu mai avem libertatea de a evita consecintele alegerii pe care am facut-o. Nu putem sa alegem ce vrem si apoi sa evitam urmarile alegerii facute. Revin, libertatea noastra este una creata. Pentru noi, sa fim liberi inseamna sa iubim pe Dumnezeu.

Domnul insusi ne-a spus: „Cine face pacatul este rob pacatului. Daca Fiul va va face liberi, liberi veti fi intr-adevar“ (Ioan 8, 34-36). Nu ne putem elibera singuri din robia pacatului. El ne elibereaza din aceasta sclavie. Repet, pierzand constiinta faptului ca suntem ziditi, ca suntem fiinte create, pierdem si intelesul adevarat al libertatii. si atunci apar anomaliile pe care le constatam vrand-nevrand. Acum, in lucrurile pe care le-ati mentionat si care s-au petrecut la Paris, greselile ne par mult mai evidente.

Dostoievski a surprins un substrat mai adanc al problemei libertatii. Personajele lui, Kirilov, de exemplu, sau Ivan Karamazov, pun foarte acut problema libertatii. stiti ca eroii lui Dostoievski ajung sa-si afirme libertatea luandu-si viata. Vedeti pana la ce absurditate se poate ajunge. Modul acesta de afirmare a libertatii e de fapt un orgoliu, un demonism. Pentru noi, exprimarea Fericitului Augustin este frumoasa si are deplinatatea ei: „Iubeste si fa ce vrei!“ Aceasta este pentru noi libertatea. Daca iubesti, poti sa faci ce vrei.

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 14,5 x 22 cm
Nr. pagini 358
Limba Romana
Cod 978-973-155-119-7