Marturia vie a Sfantului Munte. Glasuri contemporane din Muntele Athos
- Cod produs:CTD-2108
- Autor: Ierom. Alexander Golitzin
- Editura: Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa
-
28,90 lei
DESCRIERE
Marturia vie a Sfantului Munte. Glasuri contemporane din Muntele Athos , Ierom. Alexander Golitzin - editura Institutul Biblic
Explozia de literatura duhovniceasca manifestata dupa anul 1990 in Romania a oferit cititorilor o serie intreaga de carti religioase si teologice. Cu ajutorul lor, majoritatea crestinilor au luat contact cu traditia Bisericii Ortodoxe, apropiindu-se mai mult de diferitele lacasuri calauzitoare si de sfintii pe care acestea le-au dat. Semnalam astfel volumul „Marturie Vie a Sfantului Munte, glasuri contemporane din Muntele Athos“ la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane. Prezenta carte este o autentica marturie despre viata monahilor din Sfantul Munte, cuprinzand o colectie de istorisiri, omilii, conferinte, autobiografii si apoftegme.
Textele din acest compendiu au fost culese, traduse si ingrijite intr-o prima editie de catre ieromonahul Alexander Golitzin, vietuitor in obstea sfintei Manastiri Simonopetra. Editorul acestei carti este un erudit monah athonit, profesor de Teologie Patristica la Universitatea Marquette, Wisconsin, SUA. La noi in tara a mai aparut de acelasi autor in traducerea diac. prof. dr. Ioan I. Ica jr., Mistagogia: Experienta lui Dumnezeu in Ortodoxie. Continutul cartii, cuprins in 345 de pagini, este precedat de un cuvant de multumire al editorului, in care isi exprima recunostinta catre toti cei care l-au sprijinit la aparitia acestui volum.
In prefata, parintele Alexander marturiseste ca toate materialele cuprinse in volum au in comun faptul ca „au fost scrise despre si de catre calugari atoniti, ... fiind lucrarea uneia dintre cele douazeci de manastiri imparatesti de la Muntele Athos, Simonopetra“. Tot ieromonahului Alexander Golitzin ii apartine si introducerea cartii, in care expune un scurt excurs despre istoria Muntelui Athos, randuiala si traiul zilnic ale calugarilor athoniti, aratand ca „sensul monahismului este Evanghelia insasi“. Editia romaneasca, tradusa din limba engleza de Ioana Dumitrache Lupescu, este structurata in cinci parti mari: „In drum spre Sfantul Munte“;„Gradina Maicii Domnului si poarta a Imparatiei“; „Cuvintele Parintilor“; „Parintele duhovnicesc“; „Sfantul Gherman de Alaska, Athosul in America si darul facut de America Athosului“, si se termina cu o bibliografie adnotata referitoare la Muntele Athos. Prima parte, „In drum spre Sfantul Munte“, este dedicata parintelui arhimandrit Placide Desille, in care cititorul este familiarizat cu Muntele Athos si monahismul ortodox.
Partea a II-a, „Gradina Maicii Domnului si poarta a Imparatiei“, cuprinde trei teme. Maica Fecioara, aparatoare, pilda si calauzitoare a crestinilor catre imparatia cerurilor; viata Sfantului Simeon, Izvoratorul de mir, extras din Sinaxarul Ortodox si, in incheiere, Tomul aghioritic. Partea a III-a, „Cuvintele Parintilor“, cuprinde un studiu introductiv al parintelui Macarie, in care acesta staruie asupra actualitatii cuvintelor si istorisirilor Parintilor, evidentiind inrudirea permanenta a textelor din secolul al IV-lea bizantin sau din vechea Rusie cu cele contemporane. Partea a IV-a are in alcatuire conferinte si interviuri ale parintelui arhim.
Emilianos, staretul Manastirii Simonopetra, despre rolul parintelui duhovnicesc in viata bisericii. Corpusul lucrarii se incheie cu partea a V-a, care cuprinde o istorisire despre aducerea sfintelor moaste ale Sfantului Gherman de Alaska in Grecia, precum si primele doua cuvantari in cinstea acestuia. Firul rosu al cartii dezvolta ideea gandirii sobornicesti a parintilor, evidentiindu-se faptul ca daca realitati cum ar fi: imparatia cerurilor, ingerii, sfintii si minunile reprezinta o lume indepartata de societatea contemporana, secularizata, pentru parintii atoniti, aceasta dimensiune a existentei constituie preocuparea lor zilnica, fiind mai reala chiar decat insasi viata materiala.
Ieromonahul Alexander Golitzin ofera cititorilor din Romania o marturie vie a vietii monahale din Athos, subliniind rolul duhovnicesc al monahilor pentru intreaga creatie: „Calugarii de la Athos ne aduc aminte de natura si chemarea noastra de crestini. Ei ne reamintesc faptul ca Biserica, noua creatie, a fost chemata din lume pentru a fi mantuirea lumii. Calugarii au fost intotdeauna si vor continua sa fie constiinta soborniceasca a Bisericii, marturia vocatiei ei universale… Este nevoie de sminteala retragerii ascetice pentru a se putea surpa idolii culturii contemporane, asa cum s-a intamplat si cu cei ai lumii noastre. Avem nevoie de marturia proorocului, de Evanghelia pe care omul purtator de duh ne-o vesteste prin insasi persoana sa. Avem nevoie de sfinti asemenea Parintilor pe care cititorul ii va intalni in textele ce urmeaza. Ne sunt necesari acum, asa cum erau necesari si la inceputul secolului al IV-lea“.
Sursa: www.ziarullumina.ro
SPECIFICATII
An aparitie | 2006 |
Nr. pagini | 346 |
Limba | Romana |
Cod | 973-616-063-7 |