Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cuvioasa fecioara mucenica Teodora din Peloponez

0 opinii / Scrie o opinie
  • 8,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Cuvioasa fecioara mucenica Teodora din Peloponez, Monah Longhin Gherontianou - Editura Egumenita

Sfanta provenea din regiunea Peloponez, leagan de sfinti si de eroi, de aceea este numita de unii Sfanta Teodora „din Peloponez”. in ceea ce priveste locul nasterii Sfintei, cel mai probabil este vorba de Arcadia sau Messinia. A vietuit in secolul al IX-lea, in vremea Imperiului Bizantin. Parintii sai au fost oameni saraci si fara dregatorii, dar cu iubire de Dumnezeu, si le­-au insuflat si copiilor lor credinta in Hristos. De la o varsta frageda, Teo­dora s-a distins dintre toti fratii sai, dand dovada de o mai mare aplecare si dragoste fata de cele sfinte. il iubea pe Dumnezeu atat de mult incat dorea sa isi dedice intreaga viata slu­jirii Acestuia.

Cu fiecare zi care tre­cea, isi descoperea din ce in ce mai mult ceea ce Sfintii Parinti numesc «Iubirea pentru Hristos». Ajungand la maturitate, a hotarat sa se retraga intr-o manastire si sa isi cultive intre zidurile acesteia iubirea pentru Hristos. Paradoxal, ea nu a ales o manastire de maici, ci una de calugari! S-a infatisat la manastirea „Maicii Domnului”, aflata la granite dintre judetele Arkadia si Messinia, ca barbat, cu numele de „Teodor”. Nu se stie care a fost de fapt motivul pentru care a facut aceasta alegere. Probabil dorea ca cei care o cunosteau sa ii piarda cu totul urma. in manastirea in care s-a calugarit nu a intarziat sa devina un exemplu de rabdare, ascultare si umilinta. Aceste virtuti au condus-o treptat spre o inaltare spirituala recunoscuta si de egumen si de ceilalti calugari.

Parintii manastirii, admirandu-i personalitatea si virtutile care o deosebeau de obste, i-au incredintat treburile externe ale manastirii. intr-adevar, aceasta misiune revine intotdeauna calugarilor sau maicilor cu inalte calitati spirituale. in acele timpuri, regiunea Peloponezului a fost lovita de o foamete chinuitoare, astfel incat locuitorii si manastirea erau in pericol de a muri de foame. Toti parintii si-au intors privirile catre „Teodor” ca fiind singurul care putea sa ii ajute in aceasta situatie atat de dificila. Astfel, „parintele Teodor” a poposit in multe case de credinciosi crestini pentru a-i sprijini si, daca era posibil, pentru a aduna hrana pentru obstea calugareasca. S-a intamplat insa ceva josnic! O femeie a aruncat asupra ei o grea acuzatie: „Calugarul, a spus ea, m-a lasat insarcinata!”.

Aceasta stire s-a raspandit repede! Acuzatia calomnioasa plana greu asupra sa. indignati, parintii femeii insarcinate au urcat la manastire si i-au poruncit lui „Teodor” sa ii urmeze. „Parintele”, chiar daca a negat acuzatia, i-a urmat fara impotrivire. L-au judecat in graba si l-au declarat vinovat. A primit cea mai grea pedeapsa, „moarte prin decapitare”. Chiar daca ar fi putut prin simpla descoperire a corpului sau sa isi demonstreze nevinovatia, a preferat sa „indure” povara calomniei! Ca loc al martiriului a fost ales satul Vasta din regiunea Arkadia.

A fost calauzit pana acolo de calau, pe care „Teodor” l-a urmat „ca o oaie muta” (Isaia 53). Dupa putin timp, sufletul Sfintei Teodora s-a ridicat la ceruri, pentru a se aseza in locul destinat sfintelor mucenite fecioare ale Bisericii lui Hristos. Calaul si ajutoarele acestuia, care o decapitasera pe Sfanta, au vazut corpul dezgolit al acesteia si au cerut cu pocainta iertare de la Dumnezeu.

Vestea despre aceasta intamplare uluitoare s-a raspandit peste tot! Egumenul manastiri si ceilalti calugari au ajuns plangang la locul de mucenicie si, slavindu-L pe Dumnezeu, au inmormantat corpul Sfintei in manastirea lor sau, dupa unii autori, chiar in locul martiriului acesteia. inainte de a muri, Sfanta i-a cerut lui Dumnezeu ca din parul ei sa faca copaci, iar din sangele ei rau. intr-adevar, din acoperisul bisericii ridicate la Vasta, Arkadia, au crescut copaci, care se sprijina, paradoxal, direct pe acoperis si stau dovada faptului ca „acolo unde Dumnezeu o voieste, ordinea firii este invinsa”.

SPECIFICATII

An aparitie 2006
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 240
Limba Romana
Cod 973-8926-45-5