In exclusivitate Icoana Sfantului Cuvios Iosif Isihastul

Cuvantari duhovnicesti vol. 1,Arhimandritul Sofronie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

ARHIMANDRITUL SOFRONIE (SAHAROV) |CUVANTARI DUHOVNICESTI. VOL.I

EDITURA ACCENT PRINT – SUCEAVA, 2013

Traducere din limba rusa de Ierom. Rafail (Noica)

Tiparita cu binecuvantarea Inalt-Preasfintitului I R I N E U, Arhiepiscopul Alba-Iuliei

Editia a II-a revazuta

Extras dinPredosloviede Ierom. Nicolai Saharov

Arhimandritul Sofronie Saharov (1896-1993) este astazi unul dintre cei mai cunoscuti si cititi scriitori-asceti ai veacului trecut. Cartile lui – Cuviosul Siluan Athonitul, Despre rugaciune si celelalte, au intrat deja statornic in vistieria predaniei dreptslavitoare.

In volumul de fata infatisam cuvantarile Staretului Sofronie pe care le-a tinut fratiei si inchinatorilor Manastirii Sfantului Ioan Botezatorul, intre anii 1989-1993. Ele rasfrang experienta duhovniceasca a Staretului, castigata in cei peste cincizeci de ani de nevointa monahala, pe care nazuia sa`o transmita tinerilor sai frati-monahi. [...]

[Astfel] in viata de obste Staretul vedea mai presus de toate chipul fiintarii Dumnezeiesti – dupa asemanarea Sfintei Treimi. “Acolo” dragostea reciproca este cuprinsul vietii Fiecaruia dintre Cele Trei Ipostasuri Dumnezeiesti. Prin urmare , dragostea si unimea fratimii devenisera tema de capetenie a cuvantarilor sale: “Astfel, in viata noastra monastica, de nu ne vom invata a iubi, nu stiu ce indreptatire s-ar putea gasi in favoarea monahismului.”

O astfel de viziune dogmatica nu era o nascocire intelectuala. Din cuvantari se vadeste ca theologia devenise deja starea lui. Acea stare, Staretul inseta sa o impartaseasca celorlalti: “Ma rog lui Dumnezeu ca sa se intareasca in voi anume aceasta stare. Iar aceasta este “gnoseologia” noastra in calea Dumnezeiasca. Este calea catre adevarata cunoastere a adevaratului Dumnezeu – theologia ca stare a duhului nostru care traieste necontenit in Dumnezeu-Duhul Sfant.” [...]

In cuvantarea de ramas bun cu ucenicii Sai, Domnul le-a spus: De acum voi curati sunteti, pentru cuvantul carele am grait voua.In traditia Bisericii, nu rare sunt cazurile cand cuvantul sfintilor a facut sa se pogoare har asupra celor ce ascultau, impartasind sufletelor lor starea sfinteniei. [...] O asemenea cercetare a harului a trait in 1932 si David Balfour, in timp ce vorbea cu Parintele Sofronie in biblioteca Manastirii Sf. Panteleimon. Staretul, care isi petrecuse zilele in plans infocat, in acel moment, prin cuvintele simple ale conversatiei, a impartasit lui Balfour starea sa. Balfour a trait-o ca pe o atingere a suflului nemuririi.Un simtamant cucernic a umplut intreg sufletul lui, incat nu mai putea nimic sa graiasca, ba chiar se temea sa se miste. Toate cele vremelnice au palit si si-au pierdut tot interesul. In acea uimire a neturburarii, Balfour a zabovit aproximativ douazeci de minute.

SPECIFICATII

Autori Arhimandritul Sofronie
Traducere Ierom. Rafail (Noica)
Editura Accent Print
An aparitie 2013
Limba Romana
Cod 978-973-1772-71-4