Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Dionysios FARASIOTIS | Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

 

 

Dionysios FARASIOTIS    |    Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie

Editura Paisios, 2019

Traducere din limba greaca de Ieromonah Teofan Munteanu

Carte tiparita cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte GALACTION, Episcopul Alexandriei si Teleormanului

||||

Extras de la pp. 80-81

Acestia se vor impartasi din viata cea advarata, din izvorul vietii intregii lumi. Acestia vor face experienta adevaratei realitati a existentei. Ceilalti vor atinge doar materia, invelisul. Nu vor putea sa strapunga niciodata acest invelis, sa patrunda dincolo de materie, sa-si cufunde fiinta in apele vietii adevarate. Vanitatea ii impiedica sa acceada dincolo de himericele lor constructii mentale. Astfel raman rupti de adevarul lui Hristos. De vreme ce cred in ei insisi, nu pot crede in Dumnezeu, in Hristos. Se straduiesc sa traiasca ceva ce nu exista, urmand teoriilor lor, cufundati in nestiinta. Traiesc in obscuritatea unui cerc vicios de ipoteze si probabilitati. Un egocentrism feroce si o intunecata trufie ii izoleaza de adevar, de izvorul vietii. Secatuiti, aproape dezgoliti de orice vlaga, orbecaiesc departe de Duhul lui Dumnezeu Care, dimpotriva, lumineaza si da viata.

Prin viclenie, prin constrangeri, chiar prin forta, se straduiesc sa dobandeasca infinite bunuri materiale. Plini de lacomie, le rapesc de la cei carora le sunt realmente necesare. Si toate acestea doar ca sa-si alimenteze senzatia ca le-ar fi cu ceva superiori celorlalti. Se simt lipsiti de adevar si se silesc sa umple golul cu materie. Sa se consoleze prin apel la placerile simturilor... Niste bieti nebuni si nefericiti care au nevoie de ajutorul lui Hristos.

Extras de la pp. 82-84 – din capitolul „Micile harisme ale batranului”

„Darurile sunt felurite, dar acelasi Duh. Si felurite slujiri sunt, dar acelasi Domn. Si lucrarile sunt felurite, dar este acelasi Dumnezeu Care lucreaza toate in toti.” (I Cor. 12, 4-6)

Parintele Paisie avea multe harisme duhovnicesti. Cele mai inalte dintre ele erau greu de perceput pentru oamenii obisnuiti. De obicei, ele erau intelese si pretuite duhovniceste de catre monahii ortodocsi inaintati pe calea lui Hristos. Pentru noi, restul, se aflau atat de sus fata de posibilitatile noastre personale, incat nu le puteam percepe, si ne ramaneau astfel necunoscute. [...]

Avea insa si unele harisme duhovnicesti pe care multi le percepeau. De pilda, batranul cunostea cine erau oamenii care veneau sa-l viziteze, ce gandeau, ce problema ii preocupa si care era solutia ei.

La inceput eram impresionat de aceste harisme. Mai tarziu, intrucat se manifestau atat de des, zilnic, le acceptam ca pe un element firesc al vietii noastre.

Candva, simtindu-ma stanjenit intrucat mi se parea ca il obosesc, s-a intors si mi-a zis:

„Nu te necaji, eu stiu cine vine, cum ii cheama, ce serviciu au, ce probleme, ce gandesc, si toate celelalte... Insa ii las sa vorbeasca, sa le spuna, ca sa se usureze putin.

Catre sfarsit imi devenise aproape obisnuinta sa nu-i mai fac cunoscuta deloc problema, ci sa merg sa ascult direct raspunsul.

Intamplarile de acest gen sunt foarte multe. Voi evoca doar trei dintre ele.

 

 

 

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba greaca de Ieromonah Teofan Munteanu
An aparitie 2019