Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Curiozitati romane de J.C. McKEOWN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 44,90 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

J.C. McKEOWN
Curiozitati romane
Povesti stranii si fapte surprinzatoare din istoria celui mai mare imperiu al lumii
ALL, 2021
Traducere din limba engleza de Gabriel TUDOR
Pret 44,90 lei

 

Extras/ IV. Educatie
Se spune ca studiul gramaticii la Roma ar fi inceput la mijlocul secolului al II-lea i.Hr., cand Crates din Mallos a venit la Roma, ca ambasador al regelui din Pergam (astazi in vestul Turciei). El a fost nevoit sa deschida o scoala pentru a-si castiga existenta, dupa ce si-a rupt piciorul cazand in Cloaca Maxima (principala conducta de canalizare a Romei), langa Palatin.
*
Porcius Latro, un distins profesor de retorica din perioada augustana, avea un ten foarte palid, din cauza ca studia ziua si noaptea. Studentii lui beau o potiune de chimen, pentru a oferi tenului lor o paloare similara, ca modalitate de a-si dovedi devotiunea fata de dascalul lor (Pliniu, Istoria naturala 20.160). Latro a fost retorul pe care Ovidiu l-a admirat in mod deosebit (Seneca, Controverse 2.2.8); este tentant sa presupunem ca marele autor al Metamorfozelor a fost unul dintre acesti studenti adoratori.
*
Poetul Horatiu a fost elevul lui Lucius Orbilius Pupillus [al carui nume inseamna, literal, „Studentul”, un cognomen potrivit pentru un dascal faimos], care a scris o carte intitulata Despre prostie, in care se plange de nedreptatile suferite de profesori din cauza neglijentei sau interventiilor parintilor. El s-a arat brutal nu doar fata de criticii sai, pe care-i ataca oricand i se ivea prilejul, ci si fata de elevi: Horatiu il numeste „Biciuitorul” [plagosus], iar Domitius Marsus [un poet minor] scrie despre „cei pe care Orbilius i-a lovit cu un baston sau cu un bici” (Suetoniu, Despre profesorii de gramatica si de retorica, 9)