Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Conferinte de George REMETE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 54,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

George REMETE
Conferinte
Paideia, 2021
 

Extras/ Spiritualitatea ortodoxa
Credinta, teologia si viata crestin-ortodoxa constituie o spiritualiate specifica, pe care noi o socotim umanismul deplin. In cele ce urmeaza, ne marginim sa expunem numai cateva note care diferentiaza evident spiritul ortodox de alte spiritualitati. Aceste note la care ne vom referi aici, pe care le consideram specifice, sunt urmatoarele: organicitatea, rezerva anti-speculativa, spiritul sintetic, cultul misterului, evlavia, devenirea morala si echilibrul traditie-modernitate.
1. Organicitatea. S-a remarcat insistent, de catre multi istorici ai religiilor si filosofi ai culturii, chir ne-ortodocsi, ca spiritul ortodox exceleaza prin organicitate, prin cultul vietii. Filosoful roman Lucian Blaga are o expresie care impresioneaza: „in ortodoxie organicul serbeaza triumfuri”. Desigur ca aici sunt posibile o multime de observatii. Exista atatea spiritualitati in lume care au, fara indoiala, cultul vietii. De altfel, nu e posibila nicio religie si nicio spiritualitate fara un cult al vietii; tocmai aceasta este religia si spiritualitatea: cultul si triumful vietii. Si atunci, cand zicem ca spiritualitatea ortodoxa este foarte organica, ce are ea specific?
Ceea ce este deosebit in dimensiunea organica a spiritualitatii ortodoxe este personalismul ei. Adica, ea nu este un simplu vitalism, cum era de exemplu vitalismul egoist al filosofului Fr. Nietzsche. Orice spiritualitate este vitalista, dar vitalismul spiritualitatii ortodoxe este cu totul deosebit; el exprima un raport special intre natura si persoana, un raport specific si precis. Spiritualitatea ortodoxa afirma si insista pe faptul ca existenta deplina este numai persoana. Obiectul nu exista, natura nu exista decat in masura in care este constientizata, atinsa si asumata de catre persoana.