Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Casatorie si feciorie in gandirea Sfantului Ioan Gura de Aur, Pr. Josiah Trenham

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Pr. Josiah B. Trenham  |  Casatorie si feciorie in gandirea Sfantului Ioan Gura de Aur. 
DOXOLOGIA – Iasi, 2016. 

Traducere din limba engleza Lucian Filip. 
Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. 

Extras de la p.235
Cel mai potrivit context pentru aceasta educatie crestina il reprezinta pedagogia monahilor, insa, intrucat ea nu este intotdeauna la indemana, parintii trebuie sa se asigure ca educatia copiilor este cat mai spirituala si monastica posibil. Este de datoria parintilor sa exercite cea mai mare preocupare privind educatia copiilor lor. Sfantul Ioan a deplans faptul ca multi parinti isi indreapta eforturile spre a se asigura cav fiii lor dobandesc bogatie in loc de intelepciune. 

Extras de la p.269 
Legatura profunda dintre pofta si procreare este scoasa in evidenta de mai multe ori de Sfantul Ioan Gura de Aur. Cei care separa aceste doua realitati, separatie despre care Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca nu se poate realiza, trebuie sa inventeze o noua perspectiva despre dorinta si placere. 
Faptul ca multi eretici au imbratisat contraceptia si au fost criticati de catre Parintii bisericesti reiese din scrierile unui personaj important din viata sa: Sfantul Epifanie al Salaminei. In faimoasa sa combatere a ereziilor, Panarionul sau Contra tuturor ereziilor, acest contemporan al Sfantului Ioan Gura de Aur isi descrie experienta personala cu cei pe care noi astazi ii numim eretici “gnostici”. Sfantul descrie urmatoarele practici si le catalogheaza drept “ceremonii ale diavolului”: sex oral, coitus interruptus, masturbare, relatii homosexuale si aducere drept ofranda lui Dumnezeu a spermei obtinuta prin aceste metode.Sfantul Epifanie prezinta aceste practici ale gnosticilor ca fiind diametral opuse actului conjugal crestin si binecuvantat. Ceea ce Sfantul subliniaza in mod deosebit este natura contraceptiva a impreunarii eretice: “Ei intretin relatii sexuale, insa previn zamislirea copiilor. Se grabesc spre stricaciune nu pentru a face copii, ci pentru a-si satura pofta trupeasca”. Acestea sunt invataturile unuia dintre cei mai influenti ierarhi aclamati international din vremea Sfantului Ioan Gura de Aur. Atacand sexualitatea grupurilor eretice, inclusiv tendintele lor contraceptive, Sfantul Ioan se alatura celorlalti invatatori crestini puternici la acea vreme. 


El tine cea mai patrunzatoare invatatura impotriva contraceptiei in omiliile la Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel. Interzicand prostitutia, Sfantul Ioan spune: 
De ce semeni acolo, unde tarina strica rodul, unde sunt multe doctorii de starpire, si unde de multe ori copilul este omorat mai inainte de nastere? Iata deci, ca si pe curva n-ai lasat-o sa ramana curva, ci ai facut-o si omoratoare de om, ai facut-o criminala. Ai vazut cum din betie izvoraste curvia, cum apoi din curvie iese preacurvia, iar din preacurvie omorul? – Ba chiar mai mult si decat omorul, ca nici nu am cuvinte indeajuns de a numi asemenea fapta criminala, de vreme nu numai ca pe copilul nascut il omoara, ci impiedica chiar de a se naste. Deci, de ce iti bati joc de darul lui Dumnezeu, si te razboiesti impotriva legilor Lui, si ceea ce este blestem tu o cauti ca pe o binecuvantare? De ce transformi camara nasterii in camara de omor, si bratul femeii, care este menit sa copilul, tu il transformi in mmana ucigasului? 


SPECIFICATII

Traducere Lucian Filip
An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 15 x 24 cm
Nr. pagini 356
Limba Romana
Cod 978-606-666-546-9