Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cartea profetului Ieremia, talmacita si talcuita de Bartolomeu Valeriu Anania

0 opinii / Scrie o opinie
  • 11,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Cartea profetului Ieremia, talmacita si talcuita de Bartolomeu Valeriu Anania

Editura Anastasia, 1999

Colectia Biblia comentata

Versiune revizuita dupa Septuaginta, redactata si comentata de Bartolomeu Valeriu Anania, sprijinit pe numeroase osteneli

||||


Extras din Introducere

Dintre toti profetii Vechiului Testament, Ieremia a avut, fara indoiala, rolul cel mai ingrat: acela de a duce o politica defetista in mijlocul unui popor amenintat, care astepta mai degraba incurajare si indemn la rezistenta. Dintr’o anume perspectiva, Ieremia e un personaj tragic.

Contextul sau istoric se defineste prin decadenta imperiului asirian, pe de o parte, si ascensiunea imperiului neo-babilonian, pe de alta. Acesta din urma se revigoreaza prin regele Nabopolasar (626-605 i.H.) care, impreuna cu Cinaxar, regele Mezilor, cucereste (in 612) capitala Ninive si o darama pana’n temelii. Printr’o noua victorie impotriva adversarilor, in 609, el pune capat imperiului asirian, care iese astfel din istorie.

Urmasul sau, celebrul Nabucodonosor, duce doua campanii militare impotriva Siriei si o cucereste, apropiindu-se astfel de regatul Iuda. O infrangere suferita in Egipt la 601 il face mai atent asupra orientarilor pro-egiptene ale Iudeilor. Dupa patru ani, la 16 martie 597, in urma unui asediu sever, Nabucodonosor cucereste Ierusalimul, il prinde pe regele Ioiachim si-l deporteaza in Babilon, inlocuindu-l cu unchiul acestuia Sedechia.

Acesta insa, impotriva sfaturilor lui Ieremia, duce o politica pro-egipteana, ceea ce-l face pe Nabucodonosor sa adopte o masura radicala: in 586, dupa un asediu de opt luni, el cucereste Ierusalimul, il ia pe rege prizonier si ordona deportarea in masa a populatiei; acum incepe marea captivitate babilonica a Evreilor. 

SPECIFICATII

An aparitie 1999