In exclusivitate la Editura Bizantina - Epistolele lui Gheron Iosif Isihastul

Arhiereul Gherontie Nicolau al Constantei (1866-1948). Viata si Opera

0 opinii / Scrie o opinie
  • 59,72 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Arhiereul Gherontie Nicolau al Constantei (1866-1948). Viata si Opera, de Pr. Antonel Marius Dumitru - carti muzica bisericeasca Libraria Bizantina

Documentul de fata este inedit atat prin numarul generos al scriiturilor muzicale, cat mai ales al datelor despre viata episcopului muzician, oferite de el insusi intr-o cronica de familie desfasurata pe parcursul a catorva zeci de pagini. 

Muzica bisericeasca nu poate fi excerptata din contextul cultului crestin primar, ca o disciplina de sine si tratata ca atare, deoarece ea s-a infiripat in sufletul crestinului deopotriva cu sentimentul religios plamadit de samanta Cuvantului Intrupat. Este cunoscut indeobste faptul ca in primele patru secole ale crestinismului muzica folosita in cadrul cultului era de facatura simpla, oligocordica, eminamente orala, notatia neumatica nedezvoltandu-se inca, dar cu radacini adanc infipte in muzica elina antica si in cea ebraica, fapt care l-a determinat pe savantul muzicolog George Breazul sa-i atribuie caracterul de neoprimitivitate: „Asadar, rolul pe care muzica il avusese in lumea antichitatii si clasicitatii greco-romane, ca si in cultul ebraic, nu era intru nimic mai prejos in crestinism. Daca insa, cu toata perfectiunea tehnica a semiografiei eline, ea nu a fost folosita pentru notarea muzicii crestine, faptul poate sa-si afle explicatie si in prezumtia ca o alta muzica, de alt caracter, alta structura si de alt spirit se ivise prin formarea cultului crestin, muzica ce, atat de simpla si elementara a aparut, incat n-a fost nevoie sa fie fixata in notatie muzicala - sau ca, atata libertate a fost lasat poporului, incat scrierea ar fi fost socotita ca fara folos, superflua...”

SPECIFICATII

Autori Pr. Antonel Marius Dumitru
Editura Muzicala
An aparitie 2013
Limba Romana
Cod 978-973-42-0774-9