In exclusivitate la Editura Bizantina - Epistolele lui Gheron Iosif Isihastul

Musical Crossroads. Church Chants and Brass Brands at the Gates of the Orient

0 opinii / Scrie o opinie
  • 22,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Musical Crossroads. Church Chants and Brass Brands at the Gates of the Orient, de Nicolae Gheorghita - Editura Muzicala

Autorul propune – pentru ochii muzicologilor (bizantini) din lume – o selectie de studii scrise in ultimul deceniu, unite de ideea interculturalitatii si a fuziunilor muzicale. Cerceteaza influente sacre sau laice vest-europene in teritorii bizantine aflate sub administratie romana (Creta sau Romania), mai precis interinfluentele est-vest in spatiul mediteranean din timpul venetocratiei si in provinciile aflate la nord de Dunare; practicile muzicale religioase ale Imperiului Roman de Rasarit; insinuarea ideologiei comuniste in muzicologia bizantina, dar si muzica militara a regimurilor totalitare din Romania.

Volumul oscileaza intre prezentari istorice, eseistice si altele sistematice, analitice (profesionist si riguros expuse, insotite de numeroase exemple muzicale in original sau transcrise). Nu lipsesc studii de caz specializate, mai putin abordabile unui „profan”, de pilda cel despre chinonicul duminical din repertoriile din timpul turcocratiei (1453-1821). insa eu caut din nou acele formulari care sa-mi intareasca (sau infirme) propriile obsesii. De pilda, cunosteam practicile de eschiva ale bizantinologilor dinainte de 1990 pentru a putea publica despre muzici sacre, fara a le numi astfel: numeau colectiile editoriale „izvoare” (pentru a accentua sursele unei muzici nationale, la loc de cinste in propaganda comunista), se refereau la aspectele strict tehnice ale acelor muzici, se ocupau de transcrieri si analize de manuscrise bisericesti, pentru a le aduce in fata unui public occidental. Poate ca de aceea, paradoxal sau nu, muzicologia bizantina a fost in timpul comunismului cea mai faimoasa dintre ramurile muzicologiei romanesti: la congresele internationale, specialistii erau interesati de ceea ce se intampla cu patrimoniul din spatele Cortinei de Fier, care era disponibil aproape exclusiv doar celor aflati acolo.

Tocmai despre evitarea cenzurii comuniste, despre camuflaj si disimulare e vorba in studiul „Nationalism in cantul psaltic? Cercetarea muzicologica bizantina in Romania totalitara”: Nicolae Gheorghita citeaza in sprijinul afirmatiilor sale statisticile Editurii Muzicale, care arata ca intre 1957 si 1990, din aproximativ 800 de titluri de muzicologie, vreo 380 se ocupau de bizantinologie.

Sursa: www.romlit.ro

SPECIFICATII

Autori Nicolae Gheorghita
Editura Muzicala
An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 14 x 20 cm
Nr. pagini 259
Limba Romana
Cod 978-973-42-0891-3