Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Alexandr SOLJENITIN - Povestiri si miniaturi

0 opinii / Scrie o opinie
  • 23,71 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alexandr SOLJENITIN - Povestiri si miniaturi

Editura UNIVERS, 2017

Serie de autor

Traducere, prefata si note – Cecilia MATICIUC

 

Extras/ 1958-1963 – Respiratia

In timpul noptii a tras o ploicica, acum cerul e strabatut de nori si, din cand in cand, bureaza usor.

Stau sub un copac inflorit – si respir. Nu doar marul, ci si iarba din jur mustesc dupa ploaie – si nu exista nume pentru acest miros dulce, care imbata aerul. Il trag in adancul plamanilor, simt mireasma cu tot pieptul meu, respir, respir, cu ochii ba deschisi, ba inchisi – nu stiu cum e mai bine.

Iata, poate, acea libertate – acea unica libertate, dar cea mai pretioasa, de care ne-a privat inchisoarea: de a respira astfel, de a respira aici. Nici o mancare de pe pamant, nici un vin, nici chiar sarutul unei femei nu este mai dulce pentru mine decat acest aer imbatat de inflorire, de umiditate, de prospetime.

Si inca asta e doar o gradina micuta, stransa din toate partile de case cu cinci etaje ca niste nemiloase custi. Nu mai aud tirul motocicletelor, urletele posturilor de radio, rapaitul difuzoarelor. Cat timp se mai poate respira, dupa ploaie, sub copaci – se mai poate trai!

Extras/ Lacul Segden

Despre lacul acesta nu se scrie si nu se vorbeste cu voce tare. Sunt baricadate toate drumurile spre el, ca spre un castel fermecat; peste tot atarna semnul de interdictie, o simpla liniuta muta. Om sau animal salbatic care vezi aceasta liniuta deasupra drumului tau – intoarce! [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2017