Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Wilhelm HAUFF - Basme

0 opinii / Scrie o opinie
  • 74,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Wilhelm HAUFF - Basme

HUMANITAS junior, 2018

Ilustratii de Livia RUSZ

In romaneste de Irina VLAD

 

Extras/ Povestea lui Almansor

“O, stapane! Oamenii care au vorbit inaintea mea au spus multe povesti minunate, pe care le-au auzit in tari straine; cu rusine trebuie sa marturisesc ca eu nu cunosc nicio povestire vrednica de a fi auzita de tine. Dar, daca n-ai sa te plictisesti, am sa povestesc soarta minunata a unuia dintre prietenii mei.

Pe vasul acela de pirati algerieni de care m-a scapat mana ta milostiva, se afla un tanar de varsta mea care nu mi se parea facut pentru vesmantul de rob pe care-l purta. Ceilalti nefericiti de pe vas erau fie oameni neciopliti si cruzi, cu care n-as fi vrut sa traiesc laolalta, fie oameni a caror limba n-o cunosteam; de aceea, cand aveam un ceas de ragaz, ma asezam cu drag langa tanarul acela. Se numea Almansor si, dupa felul sau de a vorbi, era egiptean. Stateam de vorba cu placere, si astfel am ajuns intr-o zi sa ne spunem povestea vietii noastre. Aceea a prietenului meu era mult mai ciudata decat a mea.

Tatal lui Almansor era un om de vaza intr-un oras egiptean, al carui nume nu mi l-a destainuit. Zilele copilariei si le petrecuse in veselie si bucurii, inconjurat de toata stralucirea si bunatatile pamantesti. Totusi nu era rasfatat, iar mintea ii fusese luminata de timpuriu, caci tatal lui era intelept si voia sa faca din el un om intreg; in afara de aceasta, avea un dascal, un invatat bine-cunoscut, care il ajuta sa-si insuseasca tot ce trebuie sa stie un tanar. Almansor avea cam zece ani cand frantujii au venit peste mare si s-au razboit cu neamul lui.

SPECIFICATII

An aparitie 2018