Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Vitalie CIOBANU, Sabina FATI, Valentin NAUMESCU, Ioan STANOMIR, Marian VOICU | Vin rusii! 5 perspective asupra unei vecinatati primejdioase

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Vitalie CIOBANU, Sabina FATI, Valentin NAUMESCU, Ioan STANOMIR, Marian VOICU     |    Vin rusii! 5 perspective asupra unei vecinatai primejdioase

HUMANITAS, 2018

||||

pp. 87 – Sabina Fati/ e x t r a s

Pe 23 decembrie 1989, inca nesigur pe situatie, Ion Iliescu, primul presedinte post-decembrist al Romaniei, a cerut sprijin militar de la Moscova. Potrivit unui document descoperit la Varsovia, sovieticii au raspuns ca „sunt gata sa ofere orice ajutor, cu exceptia interventiei trupelor”. Deci sustinerea nu a venit in forma clasica exersata de trupele rusesti in 1956 la Budapesta sau in 1968 la Praga, ci mai degraba printr-o formula hibrida: profesionisti camuflati in turisti, care, dupa spusele lui Petre Roman (prim-ministru in perioada decembrie 1989 – octombrie 1991), ar fi ramas pe teritoriul Romaniei pana in toamna anului 1990.

p. 153 – Vitalie Ciobanu/ e x t r as

In lumea globalizarii s-ar cuveni sa privim cultura rusa din Republica Moldova ca pe un artefact dezirabil, ca pe o expresie a multiculturalismului contemporan – aceasta este opinia multor straini , care observa ca in Basarabia peisajul cultural este mai interesant, mai divers, mai cosmopolit decat cel din Romania.

p. 147 – Vitalie Ciobanu/ e x t r a s

„Vin rusii!”, rasuna azi de peste tot. Inainte, aceasta angoasa parea doar obsesia noastra, a est-europenilor. Avem  noi, naivii – ni se explica pedagogic -, o problema mai veche cu rusii si exageram, nu stim sa ne detasam, sa privim obiectiv noile realitati, fara patima si partinire. „Rusii sunt, e-adevarat, inconfortabili, cu specificul lor cam hirsut, cam abraziv, dar sunt o mare putere, ne ofera o sursa inepuizabila de gaze, de hidrocarburi, au o piata cu posibilitati nelimitate, Rusia e viitorul!”, ne spuneau occidentalii.

SPECIFICATII

An aparitie 2018