Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Viata Sfantului Ierarh Nicolae. Facatorul de minuni daruitorul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 15,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Viata Sfantului Ierarh Nicolae. Facatorul de minuni daruitorul, Pr. Constantin Necula - Editura Agnos

Oare care dintre copiii romani nu s-a bucurat de dragostea Sfantului Nicolae?! si ce spun eu roman ? Care dintre copiii lumii nu s-a bucurat de bucuriile pe care distinsul bunicut este dispus sa le implineasca? Pe vremea copilariei mele, nu foarte departe de copilaria copiilor mei, Sfantul Nicolae nu era altul decat cel de acum, atata doar ca, pentru ca oamenii erau sub interdictiile unei societati comuniste, praznuirea Sfantului era ea insasi un dar.

Cine poate uita lumina din ochii mei sau ai bunilor mei colegi din scoala generala sau din liceu, atunci cand ne revedeam dupa seara in care bocancii ne erau umpluti cu daruri, daruri sarace fata de cele de-acum, caci nici Mosul Nicolae nu prea avea de unde alege... Cine poate uita ochii plini de dragoste ai parintilor nostri, ai invatatoarei ori ai profesorilor nostri, care faceau cu noi aliante ale tacerii si inexpugnabile aliante in jurul icoanei pline de har a Sfantului?!

O singura data in viata am crezut ca mosul nu-mi va aduce nimic. Eram in Armata, soldat, in decembrie 1989, cand, intors dupa un mars teribil de lung prin zloata unei prime zapezi, inghetat si flamanzit, mi-am facut bocancii din obligatie cazona, fiind convins ca nu are cine sa-i faca semn Mosului ca mai sunt pe lume. si eu, si colegii mei aveam acelasi nod in gat, amintirile de-acasa coplesindu-ne. in zori, bocancii nostri erau plini cu bomboane si portocale si, credeti-ma, camarazii mei nici pana astazi nu stiu de unde si cum aflase Mosul de sufletele lor pustiite.

Cred ca lacrimile lor, ale barbatilor-copii, amestecate cu gustul portocalelor, sunt Acatistul cel mai smerit ce l-am vazut vreodata cantat si rugat de pe buzele vreunui om. Revenind la cartea aceasta: am remarcat in ultimul timp cum, plini de zel, comerciantii l-au arestat pe distinsul mosnegut. si televiziunile, si autorii de filme si desene animate. L-au prins ca sa-l puna la munca in folosul lor. Cred si eu. Figura batranului, gesturile lui de mare cordialitate, izvorate din credinta lui in Iisus Hritos, sunt astazi numai bune de pus pe rana indiferentismului nostru, a lipsei de omenie prin care trece omenirea.

Scierea acestei carti este importanta pentru mine, deoarece cred ca trebuie sa le spunem copiilor nostri ca Mosul nu-i o inchipuire, nu-i personaj din desene animate, ci o persoana care a existat si care continua, prin Harul lui Dumnezeu, sa se puna la dispozitia oamenilor care iubesc valorile in care si el a crezut: credinta, nadejdea si dragostea. Eu am avut binecuvantatul dar de la Dumnezeu de a creste, in anii copilariei, sub tampla de lumina a scheilor din Brasov.

Acolo fiecare casa are o icoana cu Sfantul Nicolae, fiecare strada se termina intr-o troita, multe dedicate Batranului Ierarh. Bunica mea, Maria, urca o vreme, zilnic, cararea spre Fantanita Popii, loc al multora dintre minunile copilariei mele, catre o poienita unde, cu evlavie, un crestin cu dare de mana a construit o troita care adapostea nu doar Crucea Mantuitorului, ci si minunata icoana a Sfantului Nicolae. Aprindea candela si miezul de lumina aprindea in ochii Sfantului un zambet de sagalnicie, de drag de oamenii care locuiau Coasta. Ramaneam pironit locului, emotionat ca un Sfant atat de mare si de ocupat ma primea in casa lui.

De multe ori apoi l-am urmarit, mai ales dupa ce colegii mei mi-au bagat in cap prostia ca nu exista, in speranta ca il voi surprinde. Veti citi si despre acest moment, si despre patania unui stra-unchi de-al tatalui meu, care a avut de-a face la modul cel mai direct cu interventia Sfantului. Dar vreau sa ne intelegem bine: am scris aceasta carte cercetand izvoare istorice si lucrari foarte demne de incredere, ca sa invatam acum impreuna cine este Sfantul Nicolae! Ca sa nu ne mai lasam furati de modul in care unii cred ca-l pot ascunde pe Sfantul nostru drag printre reclame si baloane colorate. El nu acolo locuieste. Ci in catapetesmele bisericii, in icoanele pline de bucurie din casele sarmanilor, in inima celor de la capataiul bolnavilor, in mangaierea copiilor singuri, in gestul de adanca prietenie al camaraderiei gata sa moara pentru celalalt. si, o sa vedeti, in faptuirile pline de smerita afectiune. Trebuie sa recunosc ca si numai scriind introducerea aceasta m-am emotionat.

Acum cativa ani mi-a ingaduit Dumnezeu sa ma inchin moastelor sale, care se odihnesc la Bari, in Italia, sub baldachinul purtarii de grija a Mantuitorului. Acolo mi-a venit gandul cartii acesteia. Rogu-va dar sa-l primiti si va fie bucurie descoperirea icoanei celui ce ne dorim sa ne fie pururi rugator dinaintea Altarului Ceresc, pentru iertarea pacatelor si mantuirea sufletelor noastre. Darurile cu adevarat mari pe care Sfantul le-a faurit pe pamant din lacrima privegherii, durerea cautarii aproapelui si smerita bucurie a credintei curate. Dupa ce veti citi cartea nadajduiesc ca veti cere acestea, pentru ca, intrati in imparatia lui, sa le puteti darui si voi, in numele Domnului nostru Iisus Hristos, acelor cae asteapta izbavirea din saracia sufleteasca. Rog pe Sfantul Nicolae, Facatorul de minuni Ierarh al Mirelor Lichiei, sa ne fiei pururea daruitor al celor necesare mantuirii. Bucura-te, dar, Nicolae Sfinte, Parintele copilariilor si vietilor noastre intregi! Pr. Constantin Necula

Sursa: www.agnos.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 205
Limba Romana
Cod 978-973-1941-48-6