Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Antim Ivireanul. Logos si personalitate, Eugen Negrici

0 opinii / Scrie o opinie
  • 17,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Antim Ivireanul. Logos si personalitate, Eugen Negrici - Editura Praxis 2016

Scriitorul asaza creaţia sa pe intreaga reţea de reguli omiletice, excluzand improvizaţia. Compoziţional, predica e meditata, chibzuita lucid si, cu toata naturaleţea si vigoarea ei, releva un caracter scriptic. Ea constituie o revoluţie si in sens beletristic, avansand ideea de public. Stilul cazaniei iese, astfel, din stereotipie si se subordoneaza relaţiei predicator - auditor. Privita de aproape, opera mitropolitului e un dialog trunchiat, in care unul din parteneri preintampina obiecţiile si ia asupra sa raspunsurile. Toate faptele conduc la ideea ca actul de nastere al discursului romanesc nu poate fi in alta parte. Semne ale oratoriei gasim peste tot in aceste opere; nu lipsesc trucurile tipice (afectarea necunoasterii regulilor si a lipsei de har) ori procedee discursive ca utilizarea persoanei I plural participative.

Care din scrierile anterioare si cate din cele ulterioare au presupus confruntarea iminenta cu publicul? Consemnam, de regula, lucrari ramase necunoscute contemporanilor, ignorand importanţa destinatarului. O istorie a limbii romane literare, eliminand ceea ce nu ar raspunde criteriului receptivitaţii, ar alcatui o lista saraca de lucrari care, prin circulaţie, au putut influenţa. Didahiile au fost tiparite, din nefericire, tardiv, cand mai puteau castiga doar atributele obiectului de studiu. Dar, la vremea lor, aceste opere inlocuiau calitatea de cititor cu aceea de ascultator si, in consecinţa, receptarea conţinutului se realiza. Audiate, nu citite, predicile nu si-au limitat efectul asupra puţinilor stiutori de slova chirilica din vremea lui Brancoveanu”.

Editia aceasta a primit si un cuvant de binecuvantare din partea inaltpreasfintitului Parinte Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, intitulat Ierarhul Martir Antim Ivireanul – tipograful cuvintelor dumnezeiesti in inimile credinciosilor. inaltpreasfintia Sa remarca faptul ca „intreaga sa activitate ca ierarh al Bisericii Ortodoxe se poate rezuma la lucrarea de rescriere a Cuvantului lui Dumnezeu in inimile credinciosilor, straduindu-se, cu timp si fara timp, sa-l inalte pe om la Dumnezeu. Spre aceasta s-a folosit atat de cuvantul rostit in predicile sale insuflate de Dumnezeu, de cuvantul scris in cartile sale, tiparite prin propriul efort, dar si de cuvantul zugravit in culoare, fiind un pictor de icoane iscusit. Moartea sa muceniceasca, indurata pentru ca s-a ridicat impotriva turcilor si a primului domn fanariot, a desavarsit lucrarea sa marturisitoare, dovedind ca ceea ce a invatat el prin cuvinte nu a fost simpla glasuire, ci cuvinte izvorate din harul lui Dumnezeu ce salasluia in inima lui.

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 17 x 24 cm
Limba Romana
Cod 978-606-8435-31-2