Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Urmuz. Cei dintai trazniti de Alexandru VAKULOVSKI

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:sc_004824
  • Editura: Polirom
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alexandru VAKULOVSKI

Urmuz. Cei dintai trazniti

POLIROM, 2021

Colectia Biografii romantate – coordonata de Adrian BOTEZ

Pret 29,95 Lei

 

Extras/ 2/ Joi spre vineri, 23 noiembrie 1923, luna plina

In bufetul de la Sosea era bezna, chiar daca era luna plina si geamurile straluceau. Stralucea si ceramica pridvorului, iar daca te uitai atent, puteai descifra numele podgoriilor romanesti. Ziua si seara, ca de obicei, a fost zarva mare in casa gandita de Ion Mincu pentru Pavilionul Romaniei la Expozitia Universala de la Paris din 1889. Nu a mai ajuns la Paris, ca nu au fost destule fonduri, spre bucuria bucurestenilor, care dupa 1892 faceau chefuri serioase in aceasta carciuma spatioasa.

Betii, nebunie, discutii aprinse, plictiseala – toate astea s-au plimbat prin Bufet, dand buna ziua sau scrasnind la oameni. In conac, pe pridvor, la parter sau la etaj, ziaristii, bisnitarii, oamenii cu mana larga sau lunga se inghesuiau in rumoarea din care aflai tot ce se intampla la Bucuresti, in Europa, pe Luna si in univers.

Bufetul era si e de neevitat. Situat la intrarea in Bucuresti, dupa ce treci de Arcul de Triumf, pe soseaua Kiseleff, ascuns in linistea parcului, dar in fata ta. La cata lume a trecut pe acolo, daca s-ar pune cate-o piatra pentru fiecare om, casa ar fi acoperita in totalitate. Ar putea aparea in schimb inscriptia: din 1892, pe aici au trecut toti. Cei mari, cenusa azi, cei mici, necunoscuti ieri, azi – imensi, crescuti de moarte ca de drojdie.