TRANSPARENTA
de RADU VANCU
(0 opinii)
Cod produs: LB-2019-029
Autor: RADU VANCU
Editura: HUMANITAS

Pret: 25,00 lei

RADU VANCU  |  TRANSPARENTAHUMANITAS, 2018||||Extras din prezentarea autorului (Humanitas)Radu Vancu a absolvit Facultatea de litere a Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu. Este conferenti...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
TRANSPARENTA
TRANSPARENTA

(0 opinii)

Pret: 25,00 lei

RADU VANCU  |  TRANSPARENTA

HUMANITAS, 2018

||||

Extras din prezentarea autorului (Humanitas)

Radu Vancu a absolvit Facultatea de litere a Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu. Este conferentiar la aceeasi facultate si redactor la revistele Transilvania si Poesis international. A tradus in romana din poezia lui Ezra Pound, din proza lui William Butler Yeats si din poezia lui John Berryman. A publicat sapte volume de poezie, dintre care Franghia inflorita a fost tradus in turca, iar 4 A.M. Cantosuri domestice, in maghiara. A mai publicat eseuri, publicistica si diaristica.

Extras de la p. 113

L-am vazut din prima seara pe Sorinache plangand, cu lacrimi curgandu-I abundente si rosiatice pe fata fibroasa, cand poveste cum isi duce zilele de pe urma acest Poverello de Sibiu al comunismului romanesc – cand l-am cunoscut, sustinea ca tocmai se intorsese de la Viena, und eNicu fusese operat (avea ciroza hepatica si i se declansase o hemoragie digestiva superioara), singurii carora li se permisese sa il vada la reanimare fusesera fratele lui, Valentin, si Sorinache, caruia ii fusese limpede ca Poverello nu mai are zile de trait. Plangea in vreme ce ne povestea asta, si repeta din cand in cand: “Poate ca el moare in aceeasi clipa cu lacrimile astea” – ceea ce il induiosa si mai tare, iar lacrimile incepeau sa curga si mai abundente pe fata lui de morcov sentimental. Nicu a murit intr-adevar atunci, in ziua aia, poate in aceeasi clipa cu lacrimile lui Sorinache.

Am crezut ca fabula, insa Karina mi-a confirmat ca fusese intr-adevar ofiter de securitate, poate chiar mai era, desi era deja prea in varsta ca sa mai poata fi activ. “Si de ce l-ai acceptat in Graalaj?”, am intrebat-o nedumerit, stiind cat de radicala ii era avesiunea fata de activisti si securisti. A zambit si mi-a spus, cu ochii de un violet si mai livid ca de obicei: “Asteapta, o sa vezi”. Si, intr-adevar, n-a trecut multa vreme pana am inteles: ceea ce-l calificase pe Sorinache pentru a fi admis in Graalaj fusese dementa lui gnostica. Fara sa-i fi citit vreodata pe gnostici, nici pe Plotin, Sorinache ajunsese strict empiric la concluzia ca lumea de aici era infernul; ca totul era o serie de cercuri concentrice ale raului, in care fiecare cerc se contamina de vibratia negativa a celui imediat vecin; iar sursa tuturor acestor vibratii, punctul origo al raului, fusese Securitatea. Prin urmare, daca tot era captiv fara speranta in infern, Sorinache luase decizia sa se plaseze in primul cerc al raului, sa participe la primum movens – asa cum in epicentrul exploziei poti fi mai protejat decat daca te afli in raza ei, asa cum in ochiul tornadei exista o zona de nemiscare pura, aproape transcendenta, tot astfel spera si Sorinache ca va reusi sa se protejeze de rau plasandu-se cat mai aproape de sursa lui prima. Iar Nicu Ceausescu, acest Sfant Francisc etilic si fornicationist al comunismului dinastic romanesc, era pentru el confirmarea vie a tezei lui gnostice: in miezul raului,progenitata de insusi imperatorul raului, destinata a-i urma la conducerea acelei lumi infernale, se afla camuflata o monada a binelui, sub infatisarea acestei beizadele capricioase si magnanime.

citeste mai mult
Autor:
Editura:
An aparitie:
2018

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie