DESCRIERE
Spovedania in Biserica Evanghelica Saseasca din Transilvania. Studia Oecumenica 4, Cristoph Klein - Centrul de Cercetare Ecumenica Sibiu
„Punctul de plecare al eshatologiei invierii lui Hristos nu il reprezinta sfarsitul, sfarsitul tuturor lucrurilor, sfarsitul istoriei, disparitia omului in urma unei catastrofe nucleare sau ecologice, ci inceputul: inceputul tuturor lucrurilor, inceputul vietii celei noi, inceputul imparatiei lui Dumnezeu, inceputul invierii mortilor, inceputul lumii viitoare a lui Dumnezeu. Pentru ca in invierea lui Hristos ni s-a aratat viata vesnica (I Ioan 1, 1-2); odata cu invierea lui Hristos a sosit viata vesnica; odata cu invierea lui Hristos a sosit victoria vietii asupra mortii; odata cu invierea lui Hristos s-a aratat slava lui Dumnezeu. Prin invierea lui Hristos, Dumnezeu asaza un nou inceput. Din acest motiv <este nascut din nou spre nadejde vie> cel care crede in invierea lui Hristos si traieste in prezenta lui Hristos cel inviat.
Temeiul crestinismului il reprezinta venirea lui Hristos in aceasta lume si invierea lui Hristos in viitorul lui Dumnezeu”Nascut in anul 1937 la Sibiu, Prof. Dr. Dr. h.c. Christoph Klein a activat ca profesor de teologie sistematica la Institutul Teologic Protestant din Sibiu (intre 1976 si 1990), ocupand intre anii 1990 si 2010 si functia de episcop al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania. Lucrarea de fata reprezinta o revizuire a unei parti din teza de doctorat intitulata „Spovedania in Biserica Evanghelica C.A. in Romania”, publicata initial in limba germana la cunoscuta Editura Vandenhoeck & Ruprecht din Götingen (1980). Teza principala a cartii este aceea ca disparitia aproape in intregime a practicii spovedaniei private (individuale) din Biserica Evanghelica transilvaneana nu-si are originea in scrierile lui Luther, ci intr-o evolutie spirituala care a atins punctul culminant la sfarsitul secolului al XIX-lea.
in introducere se semnaleaza precaritatea surselor bibliografice referitoare la spovedanie in Biserica Evanghelica din Transilvania. Demne de a fi amintite – tocmai prin caracterul lor de exceptie – sunt cercetarile lui Erich Roth si Johannes Hochsmann, lucrarea celui din urma ramanand insa in manuscris. Tot in introducere mai sunt trecute in revista, intr-o maniera critica, lucrari ce abordeaza tangential tema spovedaniei si disputele create de ea in cadrul Bisericii Evanghelice din Transilvania; ele apartin unor autori precum Adolf Schullerus, Oskar Netoliczka sau Karl Kurt Klein.
in continuare cartea se imparte in patru mari capitole: I. Noul regulament al spovedaniei in perioada Reformei (p. 33-90), II. Lupta pentru spovedania privata la sinoadele din secolul Reformei (p. 91-125), III. Cercetare sistematica asupra spovedaniei in secolele XVII si XVIII (p. 127-172) si IV. Spovedania in secolele XIX si XX (p. 173-198).
Sursa: www.revistateologica.ro