Libraria Bizantina / Vezi toate / Carte / Religie / Biografii / SORIN DUMITRESCU… despre PARINTELE GALERIU NECUNOSCUTUL
SORIN DUMITRESCU… despre PARINTELE GALERIU NECUNOSCUTUL
de Sorin DUMITRESCU
(0 opinii)
Cod produs: LB-2019-065
Autor: Sorin DUMITRESCU

Pret: 52,50 lei

SORIN DUMITRESCU… despre PARINTELE GALERIU NECUNOSCUTULEditor: Sorin DUMITRESCUCopyright: Fundatia Anastasia/ 2018||||Extras de la p. 15 – Marginalizarea crestinilorAzi, cand Diocletian si-a...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)
SORIN DUMITRESCU… despre PARINTELE GALERIU NECUNOSCUTUL
SORIN DUMITRESCU… despre PARINTELE GALERIU NECUNOSCUTUL

(0 opinii)

Pret: 52,50 lei

SORIN DUMITRESCU… despre PARINTELE GALERIU NECUNOSCUTUL

Editor: Sorin DUMITRESCU

Copyright: Fundatia Anastasia/ 2018

||||

Extras de la p. 15 – Marginalizarea crestinilor

Azi, cand Diocletian si-a dat mana cu Barroso, nu se mai da crestinul la lei, ci pur si simplu se marginalizeaza. In sensul ca, daca nu se face calugar, care sa se auto-marginalizeze voit la Oasa, sau cine stie in ce alta singuratate, el trebuie sa fie marginalizat oriunde , in afara centrelor unde e baterea pestelui, duduitul progresului si racnetul democratiei! Acolo, zice-se, ar fi centrul! Deci crestinii trebuie excomunicati din zonele centrale, caci dauneaza bunului mers al progresului! Aceasta se numeste astazi marginalizare. Bine, marginalizarea la varsta mea e aproape necesara. Chiar daca ar merge lucrurile bine, omului in varsta ii sade bine sa se mai gandeasca si la Dumnezeu, in singuratatea batranetilor sale. Dar voi? Tineri cu minte splendida, cu credinta, cu viitor, sa va treziti dintr-o data ca vi se interzice sa va manifestati. La noi s-a gasit alta formula: scoaterea prin mizerie din tara. Pleaca tineretul, raman niste patrioti solitari prin provincie. Deocamdata. Nu e joaca!

Ca sa puteti intelege corect si deplin circumstantele, si cine a fost Parintele Galeriu, si cum a invins puterea operei sale teologice marginalizarea, voi evoca, dupa puterile mele, modul sau de a comenta episodul invierii fiicei lui Iair. Talita kumi. Cunoasteti textul?

Din sala: Da

Am aici (arata Biblia) pasajul: cel cu Iair, mai-marele sinagogii, a carui fata da sa moara. Iar pana sa ajunga Hristos acolo, chiar moare. Insa Hristos spune: Nu a murit, e doar adormita. De-acolo, din Scriptura, am luat si noi obiceiul de a ne numi mortii, adormiti. In fine, Hristos vine, o ia de mana, moarta cum era, si-i spune: Fetito, scoala-te! – Talita kumi! Si ea invie. Dati-i sa manance! Asta este intamplarea narata.

Modelul omiletic galerian

Desigur, exista diverse strategii de a te adresa textului, iar Biserica l-a propovaduit in diferite moduri omiletice. De ce? Fiinndca s-a ciocnit cu gnosticii, care au incercat mereu sa incurce picioarele discursului omiletic al Bisericii. Ei bine, va rog sa tineti minte – veti trai inca mult timp – panditi calendarul cu intamplarii cu invierea fiicei lui Iair, si mergeti la mai multe biserici si ascultati predicile, vedeti ce se spune in ele, cum este abordata tema.

Ce vreau de fapt? Vreau sa vorbesc priceput despre Parintele Galeriu, care articula spectaculos, si probabil unic,  aceasta tema cu Psalmul 32, versetul 7: “Dumnezeu a pus in vistierii adancurile”. Iata cartea, o aveti si dumneavoastra aici, intr-o editie noua (arata cartea de predici ale Parintelui Galeriu scoasa de editura Anastasia.)

citeste mai mult

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie