Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Pe urma pasilor tai Iisuse de Olga Greceanu editie 2019

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Olga GRECEANU

Pe urma pasilor Tai, Iisuse...

Editura IDACO, 2019

Editia a II-a

Ingrijita de Iuliana MATEESCU

Pret 25,00 Lei

 

Extras/ Sfanta lumina/ pp. 90-91

Pestera e foarte mica. E mult cand spun ca pot intra douazeci de persoane, si atunci, lipiti unul de altul, fara sa faca vreo miscare. Nu sunt admisi decat cei cu pasaport diplomatic, in afara de ministrii ortodocsi sau greco-catolici si de cei cu functie inalta la Ierusalim. Asa am patruns si noi inauntru.

Eram foarte emotionati intr-un deplin intuneric. Patriarhul ingenuncheaza in fata mormantului, isi pune capul pe piatra mormantului care a fostr acoperita mai inainte cu fulgi de vata (pentru momentul cand s-ar pogori flacari) si incepe sa se roage ca un simplu muritor, cu voce tare. El cere Domnului sa vina si atunci lumina, nu pentru putina lui credinta, caci el crede, dar pentru incredintarea credinciosilor ortodocsi, veniti de pretutindeni ca sa vada Lumina.

Trebuie insa sa spun ca aceasta pestera se prelungea printr-un vestibul izolat de restul bisericii, care era imensa, asa ca mii de oameni se gaseau in apropierea mormantului, si vedeau si auzeau totul. Patriarhul se ruga nu pentru el, care e un pacatos, sa se coboare lumina, ci pentru credinta tuturor. Sa-l ierte pe el de a gresit, ca se va indrepta mai mult in anii ce vor veni, dar de data asta sa aiba mila de cei ce asteapta infiorati si sa-i invredniceasca de vederea Luminii. Si mai spune multe, dar n-am putut sa retin tot ce mi-a tradus apoi un grec, din rugaciunea lui, caci vorbea elineste, si doar mai tarziu am avut explicatia cuvintelor rostite.

La usa de la intrare pazea ofiterul englez, urmarind cu ochi de soim toate miscarile patriarhului si pe ale celor veniti inauntru. Cum in alti ani lumina cadea de sus din tavanul pesterii, sapat intr-o stanca, privirea englezului era indreptata si in sus.

Dintr-o data el, englezul, a strigat „light”, adica lumina, speriat si el de minune. El, paznicul, el cel dintai anunta lumea ca a coborat Lumina. Era speriat.

De indata Lumina a cazut pe mormant si numai pe mormant, aprinzand fulgii de vata. Flacarile erau reci. Un calugar grec ce statea langa mine si-a trecut flacara, pe care a luat-o cu mana ca pe o spuma, pe barba, pe fata, pe mustati, pe par si n-a luat foc. Un diacon a venit cu un vas enorm prevazut cu multe orificii si a strans flacarile cu patima, punandu-le in vasul pe care-l tinea in mana. Apoi a iesit afara, zicand: „Veniti de luati Lumina!”.