Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Despre Van Gogh dupa ureche

0 opinii / Scrie o opinie
  • 63,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Sorin DUMITRESCU  |  Despre Van Gogh dupa ureche

Editura Anastasia, 2018

||||

Extras

In atentia cititorului.

Destinatarul celor 9 reflectii nu este fictiv. Este persoana in carne si oase a unui tanar artist cunoscut, altadata fost ucenic al meu. Initial s-a pornit de la un simplu schimb de e-mailuri, legat de recentul soc vizual trait de mai tanarul meu coleg, dinaintea neverosimilei tensiuni a picturilor lui Van Gogh.

Treptat schimbul de pareri ne-a distribuit de la sine rolurile: el a devenit Stiutorul iar eu, Maistiutorul, cum ar zice Sora… Dupa inca o vreme, simtindu-l dornic sa-si pastreze totusi anonimatul, m-am conformat, renuntand atat la publicarea parerilor lui, cat si la detaliile personale prezente in e-mailuri – si in ale mele si in ale lui – pentru a-i proteja cum trebuie identitatea. Am purces astfel, fiindca am considerat ca gandurile mele merita totusi sa apara, fiind utile oricarui ins dornic sa patrunda cat de cat taina, imposibil de inchis, a “cazului Van Gogh”…

Extras de la p. 13

Prietene, / 1 /

Pune unul langa altul, pe rand, un Seurat, un Monet si un Gaugain, langa un Van Gogh. Uita-te atent si liber la cele trei juxtapuneri. In primul caz pictura OLANDEZULUI se confrunta cu pictura severa, stiintific abstracta, in exercitiu, a unei doctrine estetice contemporane, in cel de-al doilea, cu vraja irezistibila a uneie realitati evanescente, iar in al treilea caz, cu un straniu postimpresionism exotic, in care pot fi ghiciti deja germenii “modernismelor ancestrale” si viitoarea electie a recuzitei imemoriale si, cu precadere, a neoliticului de pe tot  intinsul globului. In raport cu pictura lui Van Gogh, arta lui Seurat, Monet si Gaugain, fara sa flateze, este o arta construita atent si profesionist pe placul lumii. Sunt devotate acesteia in mod natural. Toti trei sunt tributari fiecare celor trei arhetipuri ale loisir-ului artei imaginii: theoretic, hedonist si magic.

Toti artistii Pamantului sunt confruntati cu ispita loisir-urilor pomenite mai sus. Si chiar si tu. Nimeni nu scapa. Intr-o prima etapa… Van Gogh este complet sarit de pe sina, ceea ce a incurajat si raspandirea parerii ca olandezul cu geniu cert a fost victima unei damblale cu origini cetoase, poate biologice! Si de-aici, lung prilej de vorbe si ipoteze…

Extras de la p. 14

Van Gogh este certamente un precursor, un inaintemergator al culturii Duhului Sfant care, in cadrele culturii laice contemporane lui, este autorul primelor protoicoane. De aici socul pe care-l produce valvataia iconica a imaginilor sale.

Tot pictoru’ din lumea actuala ar trebui sa-si pregateasca vesnicia lui si a artei sale trecand , cu arta cu tot, prin focul picturii OLANDEZULUI. Indubitabil, intelesul pamantescului din imaginile acestuia este extramundan.

Daca ICOANA te intimideaza, urmeaza-l pe OLANDEZ, dar pana una-alta, tin-te de el, cum te-ai tine in mijlocul oceanului de ultimul lemn!

Lasa-i treptat pe restul!

Extras de la p. 20 si 21

Fiindca, ce lipseste lucrarilor tale prodigioase, e tocmai iconicitatea (si nu religiozitatea), adica prezenta gandului nelumesc in simtirea ta si re-producerea lui vizuala. Aceasta iconicitate nu se face de unul singur, cum naiv si neinstruit iconologic si-a dorit din tot sufletul OLANDEZUL; ea se realizeaza in parteneriat secret cu Duhul Sfant; ca si la Nichita, Gorduz sau Giacometti etc. […]

Ce este si cum este un om imbisericit?

Este desigur un om cu fata firii in multe schimbata, dar mai ales este un ins apostolic, facut sa nu tina LUMINA sub obroc, ci s-o raspandeasca “sinucigas” peste tot si in pofida tuturor riscurilor.

SPECIFICATII

An aparitie 2018