Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Scrisori catre un preot de Ion SIMIONESCU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 18,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ion SIMIONESCU

Scrisori catre un preot

Editura Reintregirea, Alba Iulia – 2021

Studiu introductiv – Pr. Jan NICOLAE

Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei

 

Extras/ Studiu introductiv – Ion Simionescu (1873-1944), un academician apologet si ghidul sau epistolar de calauzire pastorala

Introducere

In prima sa editie, cartea de fata aparuta inainte de razboi, in capitala, cu cativa ani inainte de venirea comunismului, la vremea cand autorul ei era Presedintele Academiei Romane. Desigur, numele autorului era atunci de la sine graitor, dar astazi trebuie reimprospatat memorial.

1. Academicianul Ion Simionescu, adresantul scrisorilor

Intentia reeditarii ne obliga in primul rand la recuperarea identitatii protagonistilor principali ai cartii. In primul rand, autorul acestor Scrisori catre un preot, profesorul Ion Simionescu (n. 10 iulie 1873, judetul Bacau – d. 7 ianuarie 1944, Bucuresti) a fost un important geolog si paleontolog roman, recunoscut membru titular al Academiei Romane (1911), iar din anul 1940 conducatorul acestui for de elita nationala.

Pana sa ajunga aici, insa, Ion Th. Simionescu a trecut prin multe neajunsuri si greutati. In imprejurari nefericite, isi pierde ambii parinti, Maria si Toader Gheorghiu. Ramas orfan de mic, este nevoit sa se mute la Botosani, la bunica sa materna, unde a fost crescut si de la care mosteneste credinta, ca un moldovean crescut in preajma mananstirilor si la umbra ctitoriilor voievodale. Dupa perioada cursurilor primare (1879-1883) la scoala nr. 1 „Marchian”, acolo unde a invatat si istoricul Nicolae Iorga, cu doi ani mai mare decat el, si dupa absolvirea liceului „Laurian” din Botosani (1883-1890), a studiat la Facultatea de Stiinte Naturale a Universitatii din iasi, ucenicind in preajma titanilor: chimistul Petru Poni (1841-1925) si geologul Grigore Cobalcescu (1831-1892).