DESCRIERE
Parintele Arsenie BOCA
„Sa nu fim pagubasi la ceasul incercarii”. Cuvant pentru regenerarea neamului
Editura Chilia Sfantului Ipatie, 2022
Introducere si note – Drd. Sorin-Gabriel POMANA
Extras/ introducere
Lucrarea lui Dumnezeu in lume, in toate timpurile si locurile, se face vadita prin placutii Sai, vase ale Harului, oameni care au primit sa impreuna-lucreze cu Harul Duhului Sfant, propovaduind cuvantul Lui. Acesti oameni ajung sa-L marturiseasca pe Dumnezeu in primul rand prin viata lor, apoi prin cuvant. Parintele Arsenie Boca a fost un astfel de om, in care Duhul Sfant Si-a gasit lacas de odihna.
Monah si duhovnic al Manastirilor Sambata si Prislop, s-a remarcat inca din tinerete ca o personalitate duhovniceasca de rasunet adanc. Predicile si indemnurile sale au facut ca intr-un timp foarte scurt sa fie cunoscut si apreciat de o multime de oameni. Astfel, Parintele Arsenie a devenit slujitorul, duhovnicul si cuvantatorul-de-Dumnezeu care a indemnat la schimbarea vietii, singura cale mantuitoare si calauzitoare spre viata cea adevarata, viata in si pentru Hristos.
Cartea aceasta, pe care am ales sa o numim dupa cum insusi Parintele ne indemna „Sa nu fim pagubasi la ceasul incercarii”, isi propune sa aduca inaintea clericilor si a credinciosilor, deopotriva, textul unei conferinte preotesti sustinute de catre Parintele Arsenie la Fagaras in 31 martie 1943, intitulate „Misticismul sau fortele naturale, care din acestea pot duce la o regenerare a neamului?”. Insasi descoperirea acestei scrieri in fondul de carte al Bibliotecii Mitropolitane din Sibiu este ca un dar pe care Dumnezeu ni-l ofera prin Parintele in vremuri de cercare a credintei, motiv pentru care publicarea acestui text reprezinta o datorie.