Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Revista de Filosofie – Director C. RADULESCU-MOTRU - B. SPINOZA – 250 de ani de la moarte

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Revista de Filosofie – Director C. RADULESCU-MOTRU - B. SPINOZA – 250 de ani de la moarte

Filosofia lui Spinoza – de Dr. I. BRUCAR

B. SPINOZA – de  Prof. S. KATZ

1930

Societatea Romana de Filosofie, Bucuresti

||||

Filosofia lui Spinoza, Cap. I, Personalitatea lui Spinoza/ extras

Studiul persoanlitatei lui Spinoza trebuie fixat in cadrul larg al cercetarilor asupra personalitatei in genere si al celei evreiesti. Numai in felul acesta ne putem explica, dece Spinoza a fost nu numai un geniu dar si un profet. Dece a fost un sfant. Dece Spioza a fost atat de greu acceptat nu numai de contemporani, dar si de invatatii, cari mai tarziu i-au cercetat lucrarile, si a fost, si continua sa fie blestemat si astazi de catre unii, iar de catre altii sa fie binecuvantat.

Studiul personalitatei in genere este cu deosebire interesant mai ales sub raportul etic si formeaza pentru mintea aceluia care e preocupat de problema valorilor omenesti, un punct de convergenta al cercetarilor lui.

Si punctul de vedere al aparitiei personalitatei este o chestiune ce poate lua mari proportii, daca am voi sa mergem pana in adancul cunoasterii celulei omenesti si a legilor ereditatei, sau daca ne-am opri asupra dezvoltarei filo- si ontogenice a sufletului omenesc, sau asupra psihologiei popoarelor, sau in sfarsit daca am voi sa explicam prin determinanti sociali aceasta aparitie.

Pentru mine insa, personalitatea omeneasca este o existenta ce ni se prezinta ca intruchiparea armonica a unor mari insusiri sufletesti, cu posibilitati de a crea valori culturale sau etice.

SPECIFICATII

An aparitie 1930