Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Radu Bogdan. Corespondente culturale

0 opinii / Scrie o opinie
  • 6,97 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Radu Bogdan. Corespondente culturale, volum aparut la Fundatia Radu Bogdan Selectie alcatuita de Madalina Mirea Volumul a aparut cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural National si este primul dintr-o serie de aparitii editoriale care au in centru figura marelui istoric si critic de arta Radu Bogdan.

RADU BOGDAN (Galati, 14 martie 1920, Bucuresti, 15 august 2011), este una dintre cele mai importante personalitati ale istoriei artei romanesti. Membru fondator al Uniunii Artistilor Plastici, membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, laureat al Premiului de Stat al R.P.R. pentru monografia Theodor Aman, distins cu Ordinul Meritul Cultural, in grad de Mare Ofiter, Radu Bogdan s-a consacrat, vreme de mai bine de jumatate de secol, operei si posteritatii pictorului roman Ioan Andreescu. Lucrarea sa capitala, monografia dedicata acestuia, s-a bucurat de prestigiu international.

Riguros si impetuos in proportii egale, Radu Bogdan a avut prilejul sa cunoasca, de-a lungul bogatei sale existente, personalitati nationale si internationale importante. La Institutul de Istoria Artei, infiintat in anii ’50 de profesorul George Oprescu, Radu Bogdan a fost coleg si prieten cu marii istorici si cercetatori romani: Ion Frunzetti, Mircea Popescu, Eugen Schilleru, Razvan Theodorescu, Vasile Dragut, Teodor Enescu, Remus Niculescu, Barbu Brezianu, Amelia Pavel si mai tinerii pe atunci, Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu.

In plan international, a legat relatii si a purtat o importanta corespondenta cu Albert Skira, Marc Chagall, Bernard Berenson, Gisèle Freund, Albert Boime si alte nume mari. Impresionanta prin multimea si varietatea documentelor pe care le contine, prin informatiile de interes pentru specialisti, accesibile in egala masura si publicului larg, arhiva subintinde un arc de timp impresionant. Infiintata in anul 2012, fundatia ce poarta numele lui Radu Bogdan are ca scop prezervarea arhivei si a memoriei sale, cunoasterea si difuzarea operei acestui mare om.

MADALINA MIREA (Constanta 1974), este istoric de arta la Institutul National al Patrimoniului, absolventa a Facultatii de Litere - Universitatea Bucuresti in 1996 si a Facultatii de Istoria si Teoria Artei in 2000. A fost discipol al lui Radu Bogdan in perioada 2002 – 2011. Este doctor in Arte vizuale cu o teza despre expertiza si evaluarea operelor de arta, sub indrumarea acad. prof. univ. dr. Razvan Theodorescu. Din 2012 este presedinta Fundatiei Radu Bogdan. Organizeaza expozitii de arta contemporana, simpozioane de iconografie, publica texte si articole de critica.

FUNDATIA RADU BOGDAN isi propune prezervarea memoriei criticului si istoricului de arta Radu Bogdan, precum si difuzarea operei sale. Pentru evocarea aestei personalitati, fundatia a organizat intalniri, proiectii de filme documentare, emisiuni radio, ample interviuri acordate presei. In 2012 s-a desfasurat proiectul 100 de ani de arta romaneasca in arhiva Radu Bogdan, finantat de Administratia Fondului Cultural National. Mai multe detalii pe www.fundatiaradubogdan.org Fundatia Radu Bogdan este membra a Asociatiei Operatorilor Culturali din Romania.

SPECIFICATII

Traducere Madalina Mirea, Andreea Grecu
An aparitie 2013
Limba Romana
Cod 9789730156669