Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Radacinile culturale ale sistemului mass-media romanesc de Peter GROSS

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Peter GROSS

Radacinile culturale ale sistemului mass-media romanesc

POLIROM, 2023

Seria Collegium. Media – coordonata de Mihai COMAN

Traducere din limba engleza de Miruna ANDRIESCU

 

 

Extras/ Trecutul care nu mai trece

Folosirea culturii in scopul intelegerii si analizei sistemelor mediatice si a functionarii lor trebuie sa raspunda mai multor imperative (unele sunt prezentate in capitolul urmator). In contextul Europei Centrale si de Est, acest lucru este cu atat mai necesar daca nu vrem sa perpetuam greseala facuta de marxist-leninistii care au creat sistemele comuniste azi disparute. Ei au considerat ca totul incepe si se sfarseste cu sistemele politic si economic, cu relatiile de autoritate din cadrul acestora, fiind influentat in mod direct, fundamental doar de ele si datorandu-se lor. Si-au inchipuit ca ii pot schimba usor si repede pe cei pe care pretindeau ca ii reprezinta inlocuind pur si simplu vechile sisteme si impunand cu forta un autoritarism sui-generis in toate activitatile sociale si individuale, cu gandul de a crea mult-laudatul homo sovieticus. Acesta s-a dovedit a fi doar un monstru din Loch Ness al marxism-leninismului, unii pretinzand ca au vazut aceasta creatura, altii crezand pur si simplu in existenta ei, dar, in cele din urma, negasindu-se nicio dovada cu privire la faptul ca ea ar fi existat cu adevarat.

Daca nu au reusit sa-l creeze pe homo sovieticus, statele comuniste au modificat conceptiile, asteptarile si strategiile culturale precomuniste de abordare a vietii pe termen lung si pe termen scurt, adica practicile si comportamentele atat ale elitelor, cat si ale populatiei generale. [...]

Culturile nu se creeaza, ci apar in timp, lucru pe care Conquest (1999) il observa analizand evolutia sistemelor sociopolitice si economice.