Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Boema de altadata de D. KARNABATT

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

D. KARNABATT
Boema de altadata
Editura Vremea, Bucuresti – 2021
Colectia Planeta Bucuresti
Pret 12,00 Lei

 

Extras/ pp. 33-34
Capitolul acesta cuprinde amanunte „de toata nostimada”, cum ar spune Dom’ Mitica, referitor la mecanismul restaurantului garii Buzau sub conducerea lui Caragiale.
Bunaoara, intr-o zi - sau in mai multe – lipsea restaurantului garii Buzau sunca trebuitoare consumatiei. Nimic mai simplu: - antreprenorul – recte Caragiale – nu ar fi avut decat sa trimita un baiat la vreu mezelar din Buzau. Caragiale, insa, proceda mult mai ingenios, daca nu chiar tot atat de simplu si firesc.
Trimitea un baiat cu un bilet la Gherea.
Baiatul pornea cu un tren la Ploiesti si se intorcea cu urmatorul la restaurantul garii Buzau, aducand sunca necesara din restaurantul garii Ploiesti, furnizata de vreun mezelar din localitate.
Alta data lipseau  - si nu o data – restaurantului garii Buzau, crenvustii. Acelasi procedeu, care nu da gres niciodata. Probabil fiindca mezelariile din Ploieti erau mai bune ca cele din Buzau, sau fiindca mezelurile garii Ploiesti erau mai pe gustul calatorilor.
Acelasi lucru cand lipseau restaurantului garii Buzau si de-ale bacaniei. Acelasi lucru cand lipseau si vinaturile – desigur fiindca podgoriile Prahovei erau superioare podgoriilor Buzaului.
Toate acestea pe tibisir, scris pe placa memoriei lui Gherea care, de data asta neglijent in ale negotului, le stergea imediat cu servetul uitarii. A fost cea mai magistrala pagina de humor pe care Caragiale a scris-o in viata si opera lui.