Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Piatra in patrimoniul romanesc de Iulian OLTEANU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Iulian OLTEANU

Piatra - in patrimoniul romanesc

Degradari specifice si Tratamente adecvate

Editura ACS, 2015

colectia stiintific

pret 45,00 Lei

 

Extras/ Prefata

Rezultat al unei experiente eutentice, consumata de pe pozitia interdsciplinara a restauratorului, cartea pe care Iulian Olteanu ne-o ofera astazi are dimensiunile si consistenta unui veritabil tratat. Axul in jurul caruia se construieste, cu o statornica vigilenta stiintifica, cercetarea sa il constituie opera de arta. Iar tinta rigurosului sau parcurs privind determinarea degradarilor materialelor litice, este construirea unei metodologii de diagnosticare corecta, capabila sa legitimeze interventia asupra operelor sculpturale si arhitecturale din piatra. Reprezentand primul ghid metodologic destinat conservarii pietrei in spatiul romanesc, cartea capata un interes mai vast printr-o reevaluare critica a ceea ce se afirma pana acum despre etiopatogenia componentelor artistice din piatra.

Intr-un prim parcurs, l-am numi didactic, autorul ne ofera reperele necesare unei perspective cuprinzatoare asupra naturii, morfologiei si mecanismului degradarilor materialelor litice utilizate in constructia monumentelor istorice din Romania. Aceasta etapa inaugurala reprezinta raspunsul autorului la o prima tema, ampla, ce alcatuieste misiunea cercetarii sale.: plasarea studiilor sale de caz, reprezentand „cateva edificii sugestive ale patrimoniului romanesc”, in cadrul mai amplu ce doreste a acoperi intregul teritoriu al tarii.

O a doua tema, prin care patrundem in substanta metodologica a cartii, cuprinde prezentarea tratamentelor specifice interventiei de conservare-restaurare a materialelor litice aflate in componenta patrimoniului nostru construit si a modalitatilor prin care aceste interventii devin compatibile cu operele arhitecturale si sculpturale din piatra.