Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Originile totalitarismului

0 opinii / Scrie o opinie
  • 62,61 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Originile totalitarismului, de Hannah Arendt - Editura Humanitas

Carte recomandata de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan # libraripentruozi , in seara de miercuri, 25 mai, 2016, la Libraria Bizantina.

„Cartea aceasta a fost scrisa avand tot timpul in fata ochilor un fundal atat de optimism disproportionat, cat si de disperare fara limite. Ea sustine ca Progresul si Catastrofa sunt doua fete ale aceleiasi medalii; ca amandoua sunt produse ale unei superstitii, nu ale credintei. A fost scrisa cu convingerea ca ar trebui sa fie posibila descoperirea mecanismelor ascunse prin care toate elementele traditionale ale lumii noastre politice si spirituale s-au dizolvat intr-un conglomerat in care totul pare sa-si fi pierdut valoarea specifica ajungand sa nu mai poata fi recunoscut de intelegerea umana, sa nu mai poata fi folosit in scopuri omenesti.

Abandonul in fata acestui proces brutal de dezintegrare a devenit o ispita careia, s-ar parea, nu i se mai rezista, nu numai din cauza ca procesul de care e vorba si-a asumat proportiile maretiei mincinoase a «necesitatii istorice», ci, de asemenea, pentru ca tot ceea ce nu mai apartine acestei evolutii pare acum lipsit de viata, secatuit de sange, fara nici un inteles si ireal. Nu ne mai putem permite sa dam la o parte raul si sa-l privim efectiv doar ca pe o greutate moarta pe care timpul o va ingropa de la sine in uitare.“ (Hannah ARENDT)

„Esential in perspectiva Hannei Arendt este accentul pe fenomenul unic al anesteziei morale, al extinctiei diferentei dintre Bine si Rau. Omul birocratic indeplineste ordinele ca un automat. Absenta gandirii, ceea ce autoarea numeste thoughtlessness, este motivul pentru care Raul radical se converteste in Rau banal, rutinizat. Evaporarea prin ideologie a discernamantului moral, aceasta este marea problema pe care a explorat-o cu admirabil curaj intelectual Hannah Arendt.

Originile totalitarismului este una dintre acele carti care definesc in chip esential conditia umana. De o imensa profunzime intelectuala, insufletita de constiinta urgentei morale, capodopera Hannei Arendt face parte din acele constructii ale spiritului fara de care viata noastra ar fi grav saracita. Meditand cu indurerata sobrietate asupra Raului radical asa cum s-a intruchipat acesta in universul concentrationar nazist si comunist, marea ganditoare propune nu doar o radiografie a institutiilor, mentalitatilor si ideilor totalitare, ci si o viziune originala despre sansele renasterii libertatii. Pe scurt, avem aici una dintre cele mai importante carti ale veacului XX si, nu ma indoiesc, ale actualului secol.“ (Vladimir TISMaNEANU)

Sursa: www.humanitas.ro

SPECIFICATII

Traducere Ion Dur, Mircea Ivanescu
An aparitie 2014
Coperta Brosata
Dimensiuni 15 x 22,5 cm
Nr. pagini 644
Limba Romana
Cod 978-973-50-4328-5