Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Calaii Incercare de investigatie istorica de Thierry WOLTON

0 opinii / Scrie o opinie
  • 149,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Thierry WOLTON
Calaii Volumul 1 – Cu pumnul de fier
Incercare de investigatie istorica

HUMANITAS, 2018

Cu o prefata a autorului la editia romaneasca

Traducere din franceza de Adina COBUZ, Wilhelm TAUWINKL, Emanoil MARCU, Vlad RUSSO, Mariana PIROTEALA, Marieva-Catalina IONESCU, Georgeta-Anca IONESCU si Elena CIOCOIU

Pret 149,00 Lei

 

Extras/ p. 552

Reforma din Romania din 1949, dare recomanda distrugerea micii proprietati, adica 92% din totalul terenurilor si 80% din suprafata agricola, le este impusa chiaburilor, culacii locali, care se opun.

Taranii romani impotriva colectivizarii

Un taran povesteste ca, in iulie 1950, „mai intai au venit taranii din Silistea. Am discutat si am hotarat sa iesim cu totii pentru a ne apara painea, pentru ca venise ordinul, de la sefii comunisti, sa predam tot graul. Ne-am intalnit in fata sediului Partidului Comunist si am vazut cum activistul Varlan Dumitru si-a scos pistolul si a inceput sa traga. Oamenii si-au pierdut rabdarea, pentru ca erau veniti cu mainile goale. Atunci am intrat in forta in sediul partidului si am aruncat portretele lui Stalin si ale lui Gheorghiu-Dej, calcandu-le in picioare. Activistul Varlan se zbatea ca un nebun si tragea. Au venit si ajutoare. Mai intai, jandarmii satului, apoi trupe active. Norocul a fost ca o tanara, Maria Stoian, a taiat firele centralei telefonice si a tras clopotele. Bolsevicii au tras in sus cat au putut. [...] Apoi, spre amiaza, cred ca pe la ora zece, a venit Securitatea cu mitraliere si tot felul de arme grele. Femeile si batranii au cazut in genunchi. „Nu trageti in noi si nici in copii! Si voi aveti copii si parinti batrani. Murim de foame si ne-am adunat pentru astriga sa nu ne ia graul.” Locotenentul major Stanescu Marin a dat ordin de tragere. Cel care a relatat intamplarea a fost arestat, torturat, trimis la munca silnica, de unde a fost eliberat in 1953.