Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Milan KUNDERA | Iubiri caraghioase

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Milan KUNDERA    |    Iubiri caraghioase

HUMANITAS, 2018

HUMANITAS fiction, Colectia Raftul Denisei – coordonata de Denisa COMANESCU

Traducere din ceha de Jean GROSU

||||

Extras din capitolul Doctorul Havel dupa douazeci de ani

Cand doctorul Havel pleca la bai pentru tratament, frumoasa lui sotie avea ochii inlacrimati. Erau desigur lacrimile compasiunii (de la o vreme Havel facea crize de ficat si pana atunci ea nu-l vazuse niciodata suferind), dar, in acelasi timp, erau si lacrimile provocate de perspectiva celor trei saptamani de despartire, avand darul sa rascoleasca in ea chinurile geloziei.

Cum adica? E oare cu putinta ca aceasta actrita frumoasa, admirata, cu atatia ani mai tanara, sa fie geloasa pe un barbat pe calea imbatranirii, care de cateva luni nu iesea din casa fara sa-si strecoare in buzunar un flaconas cu tablete impotriva perfidelor dureri ce-l atacau prin surprindere?

Si totusi asa era, dar de unde se tragea acest lucru nimeni nu stia. Nici macar doctorul Havel nu intelegea prea bine de unde venea aceasta poveste, caci si lui, judecand dupa infatisarea ei, i se parea o femeie absolut invulnerabila care-l fermecase, cu atat mai mult cu cat, in urma cu ani, cand se apropiasera, descoperise la ea simplitatea, naturaletea, spiritul casnic si sfiala; ciudat: nici mai tarziu, dupa ce s-au casatorit, actrita n-a tinut seama deloc de avantajul tineretii sale; era vrajita de dragostea ei si de cumplita faima erotica a sotului, incat i se parea mereu ca-i scapa printre degete si nu-l poate prinde, si chiar daca el incerca zilnic, cu o rabdare nemarginita (si cu toata sinceritatea), s-o convinga ca nimeni n-o egaleaza si n-o va egala vreodata, ea continua sa fie totusi de o gelozie salbatica si de-a dreptul dureroasa; numai nobletea ei sufleteasca avea darul sa tina sub capac acest sentiment gresit unde continua sa fiarba, sa-si faca de cap cu o inversunare sporita.

992 (3)

SPECIFICATII

Traducere Traducere din ceha de Jean GROSU
An aparitie 2018