Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Mihai TIULIUMEANU - Imparatiile Rasaritului

0 opinii / Scrie o opinie
  • 70,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mihai TIULIUMEANU - Imparatiile Rasaritului

Viziuni, profetii si spaime apocaliptice

Editura Curtea Veche, 2020

 

Extras/ Dinastia Aurelilor, imparatii daci ai Romei (pp. 72-73)

Nascut in apropierea cetatii Sirmium, intr-o familie de origine daco-romanica, Claudiu intrase de tanar in armata, pe vremea lui Alexandru Severus. Isi facuse ucenicia sub getul Maximin si era adesea comparat cu acesta. Avea o constitutie robusta si o forta fizica impresionanta. La fel ca despre Maximin, se povestea despre el ca scosese dintii unui cal cu o singura lovitura. Ii placeau luptele si obisnuia sa se ia la intrecere cu soldatii. Claudiu obtinuse cetatenia romana gratie edictului lui Caracalla si, asemenea tuturor celor care nu aveau un nume gentilic luase numele de Marcus Aurelius*. A fost primul dintr-un sir de imparati care vor purta cu cinste acest nume, o dinastie a Aurelilor, imparati-soldati cu origini dacice!

Odata urcat pe tron, Claudiu a luat toate masurile pentru ca fortele militare ale imperiului sa fie concentrate pe linia Dunarii, lucru pe care toti locuitorii din Moesia  si Pannonia il asteptau de la el. Limesul dunarean era oficial recunoscut drept cea mai importanta pavaza a lumii civilizate in calea barbarilor, iar apararea sa, conditia sine qua non  a supravietuirii imperiului.

*) Constitutio Antoniana, edict emis de imparatul Caracalla in anul 212, prin care toti cetatenii liberi ai imperiului primeau cetatenie romana. Cei care nu aveau nume gentilic puteau adopta numele Aurelius, dupa numele imparatului Marcus Aurelius. In consecinta, numele Aurelius a devenit foarte raspandit in toate provinciile, inclusiv in cele dunarene. V. si J.G. Keenan, 1974, pp. 283-304.   

SPECIFICATII

An aparitie 2020