Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Mariana GORCZYCA | Dincoace si dincolo de tunel. 1945 (roman)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 9,99 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mariana GORCZYCA    |   Dincoace si dincolo de tunel. 1945  (roman)

POLIROM, 2019

Colectia Ego. Proza  – coordonata de Lucian Dan TEODOROVICI

||||

Motto:

Nimic nu va intuneca frumusetea acestei lumi,

Plansetele pot intuneca toata viziunea

Suferinta poate sa-si infiga ghearele in gatlejul meu.

Racnetul, Amaraciunea pot sa ridice ziduri de cenusa,

Lasitatea, ura pot sa-si intinda noaptea.

Nimic nu va intuneca frumusetea acestei lumi.

Ilarie Voronca

Extras din primul capitol, 1

Sinele de cale ferata pareau ca se unesc undeva, dincolo de podul de peste Tarnava. Sau Kokel, cum i-au zis sasii inca de la venirea lor.

In garnitura de tren, intinsa pana aproape de bariera ce segmenteaza strada Stefan cel Mare, Sissi si Papa stau inghesuite in coltul apropiat de usa. In vagon, alte 28 de minti incetosate, confuze, maloase,  cu zvacuri de curiozitate, adrenalina, glume; sora mai mica, Papa e chiar impacata: oricat de greu va fi drumul, oricat de departe va ramane Sighisoara, undeva, in alt vagon din garnitura aceea lunga, era Otto; gura ei rotunjea in gand numele si ii era deajuns sa respire; sora mai mare, in schimb, stie ca tatal lor se zbate pe la interpusi sa le scape si, asa cum il cunostea, spera. Ochii ei fixau gentoaia pregatita de Mutti. Fusesera anuntate sa isi ia merinde de drum pentru vreo 15 zile. Haine de schimb, borcane cu marmelada de rozinci, cateva bucati de slanina, zacusca de fasole si de hribi, nuci, alune de padure, sirop de zmeura si din fructe de holunder, o cutiuta cu zahar cubic, biscuiti de casa, mere, oua fierte, un borcanel cu sare, doua cu untura de pus pe pita, o funie mica de usturoi si una cu ceapa, un cocos fript, pasteta de iepure, pesmeti si o paine mare cu cartofi in aluat ca sa tina mai mult. Un lantisor de argint cu medalion in filigran ascuns intr-o batista.

La urcarea in tren, Sissi se grabise sa ocupe un loc langa usa ca, daca...

Papa, intepenita in scara, cu caciula data pe spate aproape sa-i cada, se uita in care vagon va fi urcat Otto. Impinsa de altii din spate, se aciua langa sora-sa.

Secundele cu gandul la Otto alternau cu cele in care incerca sa inteleaga ce se intampla. Sigur nu e real ce pare atat de real. Cand le-a ridicat? Luni, in zori. Cat au stat in clasa aceea de la Liceul de fete? Pana in aceasta seara de miercuri, 16.

Zvonurile circulasera din toamna cum ca sasii vor fi dusi la munca in Siberia. Dar poti da crezare zvonurilor? Adica asa se purtase Hitler, luand de pe la casele lor oameni vinovati doar pentru ca s-au nascut evrei sau tigani, la fel se purta si Stalin? In basme, isi spunea Papa inainte de culcare, Fat-Frumos e personajul pozitiv si Zmeul personajul negativ. Instinctiv, stii de partea cui sa fii, pe cine sa aprobi si pe cine sa urasti. Stalin asta nu putea fi tot un personaj negativ. Fiindca, in basme, fortele raului se luptau cu fortele binelui. Fortele griului nu existau. Iar basmele sunt un fel de esenta stoarsa din viata. (Asa le spusesera la scoala cand discutasera despre cateva basme culese de fratii Grimm.) Buuun. Deci il invingem pe Hitler si vom trai fericiti pana la adanci batraneti cu Stalin. Profesorul lor de istorie era social-democrat. Daca nu cumva mai rau de-atat.

SPECIFICATII

An aparitie 2019