Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Margareta. Portretul Reginei - Sandra Gatejeanu – Gheorghe

0 opinii / Scrie o opinie
  • 60,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Sandra Gatejeanu – Gheorghe  |  MARGARETA – Portretul Reginei. 

Editura Curtea Veche, 2018. 

Fotografiile reproduse in aceasta carte provin de Arhiva Familiei Regale a Romaniei, Daniel Angelescu, Ioana Chirita, Cristian Coposesc, Max Milligan, Albert Nieboer, Gabriel Crisan si Silviu Covaci. Extras din text


Traditia regala (ca si Stautul Casei Regale) presupune ca la decesul unui suveran, mostenitorul acestuia devine automat Rege sau Regina fara a fi nevoie de niciun fel de proceduri suplimentare. “Regele a murit. Traiasca Regele”, “Le Roi est mort. Vive le Roi” sau  “The King is dead. Long live the King” sunt bine-cunoscutele fraze folosite pentru a desemna ascensiunea la tron a unui nou monarh. Sintagma a fost folosita in Anglia inca din 1272, cand, in momentul mortii lui Henric al III-lea, fiul acestuia, Edward, era plecat in cruciada. Deoarece lipsa succesiunii la tron ar fi putut declansa un razboi civil, Consiliul Regal a decis ca tronul nu va ramane niciodata gol, iar Edward I a fost, astfel, declarat Rege imediat. Expresia s-a generalizat dupa ce afost folosita de Regele Carol al VII-lea, la urcarea pe tronul Frantei, in urma decesului tatalui sau, Carol al VI-lea, in anul 1422.


Obiceiul de a striga la moartea unui suveran: “Regele a murit. Traiasca Regele” este o constanta a istoriei monarhiilor europene. Ea exprima continuitatea si arata modul in care dinastia respectiva merge mai departe, in timp ce memoria suveranului defunct devine una dintre pietrele edificiului regalitatii.


La data de 5 decembrie 2017, atunci cand Regele Mihai a trecut la cele vesnice, Principesa Mostenitoare de pana atunci a devenit automat Seful familiei Regale a Romaniei.


Normele Fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei, semnate de Regele Mihai I in urma cu zece ani, au intrat in vigoare la data de 30 decembrie 2007 si au fost facute publice inca de la acel moment. In document, succesorul Regelui Mihai primea titulatura de “Custode al Coroanei romane”.


Desi conform Normelor Fundamentale, de jure, este Regina Margareta a romanilor, Majestatea Sa a decis sa poarte de aici inainte titlul de Custode al Coroanei romane.


 Asadar formularea corecta referitoare la Seful Familiei Regale a Romaniei este “Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane”


Fostul calificativ, cel de “lteta Regala”, a disparut odata cu trecerea la cele vesnice a Regelui Mihai, intrucat Familia si Dinastia istorica pe care le conduce nu au fost cele ale unui Principat. Folosirea calificativului de “Alteta Regala” pentru Custodele Coroanei ar reprezenta o atingere adusa Casei si Familiei, dar mai ales istoriei Romaniei, care a devenit regat in 1881.


Calificativul de “Majestatea Sa” reflecta pozitia Custodelui Coroanei in Familie, Casa si Dinastie. El nu aduce in niciun fel atingere instittutiilor statului roman de astazi.


Cand Majestatea Sa este prezenta in resedintele regale (Palatul Ellisabeta, Castelul Savarsin sau Castelul Peles), stindardul este arborat pe parcursul sederii sale in acea resedinta. Custodele Coroanei romane este acum si Marele Maestru al Ordinelor Dinastice “Carol I” si “Coroana Romaniei”. De asemenea, Majestatea Sa Margareta confera decoratiile regale, brevetul ce insoteste ordinul sau medalia fiind semnate de Custodele Coroanei.


In seara anuntarii decesului Regelui sau Reginei, traditia cere ca noul Suveran sa se adreseze natiunii printr-un mesaj televizat. Majestatea Sa Margareta a facut acest lucru in seara zilei de 5 decembrie: mesajul  a reprezentat declaratia noului Sef al Familiei Regale a Romaniei. A doua zi, Custodele Coroanei s-a adresat romanilor prin intermediul proclamatiei sale, asumandu-si continuarea legamantului Regelui Mihai.


Parlamentul Romaniei a organizat in decembrie 2017 o sedinta solemna comuna a celor doua Camere pentru a-l comemora pe Regele Mihai. In discursul rostit cu aceasta ocazie, Majestatea Sa Margareta a afirmat ca va continua sa serveasca interesele fundamentale ale Romaniei, pornind de la aceleasi valori si principii ca ale tatalui sau, iar Coroana va continua sa faca tot ce este posibil, alaturi de institutiile fundamentale ale statului, pentru progresul tarii, in cadrul UE si NATO.


SPECIFICATII

An aparitie 2018