Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

In umbra Europei. Doua razboaie reci si trei decenii de calatorie prin Romania si dincolo de ea

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Robert D. KAPLAN |  In umbra Europei. Doua razboaie reci si trei decenii de calatorie prin Romania si dincolo de ea 

“Robert D. Kaplan intelege ca nimeni altul Romania contemporana” – Dennis Deletant

Humanitas, 2016

Seria Istorie contemporana – coordonata de Cristian VASILE si Vladimir TISMANEANU

Traducere din engleza de Constantin ARDELEANU si Oana Celia GHEORGHIU

Extras din prezentarea autorului (Humanitas)

Robert D. Kaplan (n. 1952) este unul dintre cei mai importanti analisti de politica externa americani si un specialist de renume in istoria razboiului rece. Revista Foreign Policy l-a inclus de doua ori in “Top 100 Global Thinkers”, iar The New York Times l-a nominalizat printre cei mai influenti analisti ai epocii de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, alaturi de Francis Fukuyama, Paul Kennedy si Samuel Huntington.

In ultimii treizeci de ani a scris articole pentru The Atlantic, The New York Times, The Washington Post, Financial Times, The Wall Street Journal si The Los Angeles Times. In calitate de corespondent de presa, a calatorit in peste 100 de tari si a locuit vreme indelungata in Israel, Portugalia si Grecia. Ca urmare a numeroaselor sale vizite in estul si sud-estul Europei, a devenit un fin cunoscator al Balcanilor, fiind unul dintre primii autori americani care au prevazut izbucnirea unui razboi in regiune. [...]

Robert D. Kaplan este in prezent senior fellow la Center for a New American Security; a lucrat ca analist geopolitic pentru agentia Stratfor, a fost profesor invitat la United States Naval Academy si membru al Departamentului Apararii Statelor Unite. A consiliat mai multi presedinti, secretari de stat si ministri ai apararii americani.

Extras din Cuprins

Harti/ Prolog – Camera lui Nabokov/ Bucuresti, 1981/ Bucuresti, 2013/ Bizantul latin/ Stepa Baraganului/ Marele cimitir evreiesc/ Culoarul Pontic/ Dincolo de Carpati/ Bastionul Pescarului

Extras din Prolog

Biblioteca mea este acum o povara. Cuprinde insemnarile pe care mi-e teama sa nu le pierd inainte de a le folosi. Astfel, trebuie sa astern pe hartie cele ce urmeaza. Apoi pot sa ma debarasez de biblioteca si sa continui sa ma despart de toate posesiunile lumesti – cea mai mare umilinta a batranetii.

O carte inseamna libertate; prea multe carti sunt un obstacol in calea cunoasterii lumii. Nu mai poti vedea limpede cand ai in minte un citat pentru orice priveliste care ti se dezvaluie ochilor. [...] N-am avut o slujba full-time pana la varsta de cincizeci si trei de ani, apoi am avut mai multe la rand, uneori concomitent. Astfel ca, la maturitate, am inceput sa adun tot mai multe carti, insa fiecare in parte insemna tot mai putin pentru mine. Cu adevarat importante sunt volumele pe care le-am cumparat cu decenii in urma. Nu poti sa le uiti asa cum nu poti sa uiti niste prieteni vechi cu care ai pierdut legatura, cu toate defectele lor.

Asemenea amintirilor vechi peste care se suprapun unele noi, obiectele dragi mi-au ajuns la fundul teancurilor. Icoana pe care mi-a daruit-o un artist roman si care pe vremuri ocupa un loc privilegiat este acum inghesuita intre o carte despre Balcani si o statuie cambodgiana, in spatele careia se afla o reproducere cumparata de la un muzeu din Lahore cu aproape o viata in urma. Trebuie sa ma despart de toate astea. Feriti-va de vanitatea de a colectiona!

Extras de la p. 78

“Toate societatile postcomuniste sunt dezradacinate, caci comunismul a dezradacinat traditii, asa ca nimic nu se mai potriveste cu nimic”, imi eplica Patapievici. Cu 15 ani in urma, cand l-am intalnit ultima data, ma avertizase:

“Sarcina Romaniei este sa consolideze un stil public bazat pe reguli impersonale,, caci altfel afacerile si politica vor deveni un cuib de intrigi si mi-e teama ca traditia noastra ortodoxa rasariteana nu ne va ajuta prea mult in acest sens. Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Rusia, Grecia – toate natiunile ortodoxe ale Europei – au institutii slabe. Asta din cauza ca ortodoxia este flexibila si contemplativa, fundamentata mai mult pe traditiile transmise pe cale orala de tarani decat pe texte scrise. Exista asadar o paradigma a zvonului, a lipsei de informare, a conspiratiei si a intrigii...”

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de Constantin ARDELEANU si Oana Celia GHEORGHIU Seria Istorie contemporana – coordonata de Cristian VASILE si Vladimir TISMANEANU
An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 352
Limba Romana
Cod 978-973-50-5148-8