Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Icoana-Magnet Maica Domnului Indrumatoarea (Odighitria) - cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere), 5/6 cm

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:IC_72947
  • Autor: Atelier
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Icoana-Magnet Maica Domnului Indrumatoarea (Odighitria) - cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere), 5/6 cm

Traditia spune:

Odighitria a fost una dintre icoanele facatoare de minuni din Constantinopol. Ea isi datoreaza unei legende bizantine numele de „indrumatoarea”. Maica Domnului i-a calauzit pe doi orbi pe drum si le-ar fi redat vederea. Ea este atribuita Sfantului Luca, evanghelist si pictor, care astfel a marturisit taina lui Hristos prin cuvinte si culori. Prima astfel de icoana se spune ca a fost zugravita de Sfantul Apostol Luca, inca din vremea in care traia Maica Domnului. Se spune ca Maica Domnului, vazand icoana, a binecuvantat-o. Mai apoi, Sfantul Apostol Luca a trimis icoana la Antiohia lui Teofil, impreuna cu Evanghelia sa (Luca 1, 3). Dupa moartea lui Teofil, icoana a fost adusa in Ierusalim, iar de aici a fost trimisa la Constantinopol, unde a fost asezata in Manastirea Odigon.

In secolul al IV-lea, potrivit tradiţiei, se spune ca icoana a fost dusa la Roma, iar in secolul al VI-lea, Sfantul Grigore cel Mare Dialogul o asaza in Biserica numele de „Sfantul Petru”. Copii dupa aceasta icoana se crede ca sunt pastrate pana azi. O astfel de copie, chiar una dintre cele mai vechi, este considerata a fi cea din Manastirea Xenofont.

Icoana Maicii Domnului „indrumatoarea” s-a aflat vreme indelungata in Manastirea Vatoped din Sfantul Munte Athos, in katholikon, pe o coloana din strana stanga. Insa in anul 1730, in vreme ce portile bisericii erau incuiate, icoana a disparut nu numai din biserica, ci si din manastire, iar calugarii crezura ca a fost furata de talhari. insa au aflat curand ca se afla la Manastirea Xenofont, cale de trei ore distanta de Vatoped. Toti credeau ca cineva a furat-o pe ascuns si, in consecinta, icoana a fost adusa inapoi la locul ei, monahii vatopedini luand masuri de paza mai stricte si pecetluind biserica. Dar nu dupa multe ore, cand biserica a fost deschisa pentru slujba, icoana lipsea iarasi din locul ei, foarte curand sosind si veste de la Manastirea Xenofont ca ea se afla din nou in locul din biserica mare, pe care singura si-l alesese. Adusa din nou la Vatoped, icoana a aparut din nou in Manastirea Xenofont. 

Induplecaţi de faptul ca aceasta era cu adevarat o minune a Maicii Domnului, monahii vatopedini au fost atunci convinsi ca este vorba despre o minune si au hotarat sa nu se mai impotriveasca vointei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Au dat fuga la Manastirea Xenofont pentru a se inchina Maicii Domnului „indrumatoarea” si multa vreme de atunci incolo ii trimiteau untdelemn si ceara la noul ei salas. De atunci, monahii vatopedini si xenofondini praznuiesc impreuna aceasta minune.

De unde provine icoana Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea?

Icoana Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea provine de la Manastirea Xenofont, Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana cu foita de aur, pe panou de lemn, este o reproducere de cea mai buna calitate a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea, pictata original de parintii de la Manastirea Xenofont, cu sute de ani in urma, dupa traditia bizantina. 

De ce au aceste icoane aceeasi calitate cu a icoanelor pictate si de ce rezista la fel de bine in timp?

Tehnica realizarii icoanei Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea se numeste metaxotipie si intruneste unele dintre elementele pe care le regasim si in arta pictarii de icoane bizantine: icoanele au foita de aur, icoanele sunt realizate cu pigmenti (culori)  naturali pe panou din lemn, icoanele sunt vernisate. Metaxotipiile rezista in timp la fel de bine ca icoanele pictate.