Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Icoana-Magnet Maica Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos) - cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere), 5/6 cm

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:IC_427662
  • Autor: Atelier
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Icoana-Magnet Maica Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos) - cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere), 5/6 cm

 

Icoana facatoare de minuni Panagia Gorgoepikoos este situata pe peretele exterior estic al trapezei Manastirii Dochiariu, din Sfantul Munte Athos. 

Cinstirea icoanei - 1 octombrie. 

Traditia spune:

In anul 1664, monahul Nil, avand ascultare la trapeza manastirii, obisnuia sa vina spre sala de mese tinand in mana o faclie aprinsa, care scotea mult fum negru. in drumul sau spre trapeza, calugarul trecea pe langa peretele pe care era zugravita icoana Maicii Domnului. intr-una din zile, cand a trecut pe langa perete, monahul Nil a auzit o voce din icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, zicandu-i sa nu mai indrazneasca sa-i mai afume cinstita icoana cu acel fum inecacios. Calugarul, crezand ca a fost o gluma a unui frate, a ignorat avertismentul si a continuat sa mearga spre bucatarie cu torta ce scotea multa funingine. Atunci Maica Domnului l-a certat cu asprime: „Calugar nevrednic de aceasta numire, oare ai sa mai continui mult cu obraznicia ta, afumandu-mi chipul?”. si odata cu aceste cuvinte ale Maicii Domnului, calugarul Nil a orbit. Abia atunci a inteles Nil ca insasi Maica Domnului ii vorbise, ca una ce rabda zilnic fumul inecacios ce iesea din faclia lui. Dupa aceasta intamplare, monahii au asezat o candela in fata Sfintei Icoane si un vas in care se ardea tamaie, astfel incat Maica Domnului sa fie cinstita. Orb fiind, monahul Nil isi petrecea tot timpul inaintea icoanei, rugandu-se Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sa-l ierte si sa-l vindece. Dupa indelunga pocainta inaintea icoanei Maicii Domnului, calugarul Nil a auzit din nou vocea cea minunata, zicandu-i: „Nile, am primit pocainta ta si Bunul Dumnezeu te-a iertat, daruindu-ti iarasi vederea. Spune, deci, fratilor ca eu sunt ingrijitoarea si ocrotitoarea manastirii. Toti cei care vor avea nevoie de ajutor sa alerge catre mine si nu-i voi trece cu vederea. Drept aceea, sa se numeasca aceasta icoana a mea «Grabnic Ascultatoare»”.

Dupa aceste cuvinte ale Maicii Domnului, Nil si-a recapatat vederea, multumindu-i si slavind-o pe Preacurata Stapana.

De unde provine icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos)?

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos) provine de la Manastirea Dochiariu, Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana cu foita de aur, pe panou de lemn, este o reproducere de cea mai buna calitate a icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos), pictata de parintii de la Manastirea Dochiariu, dupa traditia bizantina.