Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Icoana-Magnet Maica Domnului Vrednica esti (Axion Estin) – cu foite de aur si matase, pe lemn (reproducere), 5/6 cm

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:IC_84108
  • Autor: Atelier
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Icoana-Magnet Maica Domnului Vrednica esti (Axion Estin) – cu foite de aur si matase, pe lemn (reproducere), 5/6 cm

Traditia spune:

In apropiere de Kareia, acolo aproape, pe mosia Sfintei Manastiri Pantocrator, este o vale mare, care are diferite chilii. intr-una dintre aceste chilii, inchinata Adormirii Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu, in anul 982 locuia un ieromonah batran si virtuos, impreuna cu un ucenic. Deoarece nu era obiceiul ca in fiecare Duminica sa se faca priveghere in biserica Protaton, intr-o Sambata seara, voind batranul sa mearga la o priveghere, ii spune ucenicului sau:

– Fiule, eu voi merge la priveghere, dupa obicei, iar tu ramai la chilie si citeste-ti dupa putere, pravila ta.

si astfel a plecat. Dar inca nu se inserase ca, iata, bate cineva la usa chiliei. Atunci fratele a mers in graba si, deschizand usa, vede un monah strain care, intrand, a ramas in chilie in acea noapte.

La vremea Utreniei sculandu-se, au cantat amandoi Slujba. Cand au ajuns la Cantarea a IX-a de la Canon, monahul chiliei a cantat numai „Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii…” pana la sfarsit, adica obisnuita si vechea cantare a Sfantului Cosma, facatorul de canoane. insa acel monah strain, facand un alt inceput al cantarii, a cantat astfel: „Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru”. Apoi a cantat si „Ceea ce esti mai cinstita” pana la sfarsit. Auzind acestea, monahul-gazda s-a minunat si a spus parutului strain:

– Noi cantam numai „Ceea ce esti mai cinstita”, iar de „Cuvine-se cu adevarat” niciodata nu am auzit, nici noi, nici cei de dinaintea noastra. Dar, te rog, scrie-mi si mie aceasta cantare ca sa o cant si eu Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu!

– Adu-mi cerneala si hartie, ca s-o scriu, i-a spus monahul strain.

– Dar nu am nici cerneala, nici hartie, i-a raspuns cel de casa.

– Atunci, adu-mi o lespede de piatra, i-a spus parutul strain.
Monahul alergand a aflat o lespede de piatra si i-a adus-o. Strainul luand-o, a scris pe ea cu degetul sau cantarea mai sus-zisa: „Cuvine-se cu adevarat”. si, – o, minune! – atat de adanc s-au intiparit literele in lespedea cea tare, de parca ar fi fost scrise pe lut moale. Apoi ii spune fratelui:

– De astazi inainte astfel sa cantati si voi, si toti ortodocsii.

si spunand acestea, s-a facut nevazut. Acela a fost ingerul Domnului, trimis ca sa ne descopere aceasta cantare ingereasca a Maicii lui Dumnezeu cuviincioasa. Dar, mai degraba, a fost Arhanghelul Gavriil, asa cum s-a spus la inceput.

Dupa ce staretul a venit de la priveghere si a intrat in chilie, ucenicul sau a inceput sa cante „Cuvine-se cu adevarat”, asa cum ii poruncise ingerul, dupa care i-a aratat staretului si lespedea de piatra cu versurile cantarii incrustate in ea de catre inger. Staretul, auzind si vazand acestea, a ramas uimit de acest lucru minunat.

si luand amandoi acea lespede de piatra scrisa de inger, au mers la Protaton si au aratat-o Protosului Sfantului Munte si celorlalti batrani ai Sinaxei obstesti, povestindu-le toate cele intamplate. Acestia slavind intr-un glas pe Dumnezeu si multumind Stapanei noastre, Nascatoarea de Dumnezeu, pentru acest lucru minunat, au trimis degraba piatra la Constantinopol, la Patriarh si la imparat, instiintandu-i prin scrisoare despre toata istoria acestui fapt minunat.
De atunci, aceasta cantare ingereasca s-a raspandit in toata lumea, pentru a fi cantata Maicii lui Dumnezeu de catre toti ortodocsii.

Iar sfanta icoana a Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, care se afla in biserica acelei Chilii, unde a avut loc minunea, a fost adusa de catre Parintii Sfantului Munte in Biserica Protaton. si in ea se afla pana astazi asezata deasupra Tronului de sus, inlauntrul Sfantului Altar, deoarece inaintea acestei icoane s-a cantat mai intai de catre inger aceasta cantare.

Acea Chilie a primit numele de „Axion estin”. si valea in care se afla acea Chilie se numeste de catre toti pana astazi „Adin” (a se canta asa), pentru ca aici s-a cantat mai intai aceasta cantare ingereasca a Maicii lui Dumnezeu cuviincioasa.

De unde provine icoana Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti?

Icoana Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti provine de la Biserica Protaton, Kareia, capitala Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana cu foita de aur, pe panou de lemn, este o reproducere de cea mai buna calitate a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti, icoana veche de sute de ani, pictata dupa traditia bizantina. 

De ce au aceste icoane aceeasi calitate cu a icoanelor pictate si de ce rezista la fel de bine in timp?

Tehnica realizarii icoanei Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti se numeste metaxotipie si intruneste unele dintre elementele pe care le regasim si in arta pictarii de icoane bizantine: icoanele au foita de aur, icoanele sunt realizate cu pigmenti (culori)  naturali pe panou din lemn, icoanele sunt vernisate. Metaxotipiile rezista in timp la fel de bine ca icoanele pictate.