Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Icoana Maica Domnului Odighitria – Indrumatoarea, Manastirea Xenofont - Icoana cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere)

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:I_FM_0009
  • Autor: Atelier
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Reproducere dupa icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea, icoana cu foita de aur si matase, pe lemn (metaxotipie). 

 

Traditia spune:

Odighitria a fost una dintre icoanele facatoare de minuni din Constantinopol. Ea isi datoreaza unei legende bizantine numele de „indrumatoarea”. Maica Domnului i-a calauzit pe doi orbi pe drum si le-ar fi redat vederea. Ea este atribuita Sfantului Luca, evanghelist si pictor, care astfel a marturisit taina lui Hristos prin cuvinte si culori. Prima astfel de icoana se spune ca a fost zugravita de Sfantul Apostol Luca, inca din vremea in care traia Maica Domnului. Se spune ca Maica Domnului, vazand icoana, a binecuvantat-o. Mai apoi, Sfantul Apostol Luca a trimis icoana la Antiohia lui Teofil, impreuna cu Evanghelia sa (Luca 1, 3). Dupa moartea lui Teofil, icoana a fost adusa in Ierusalim, iar de aici a fost trimisa la Constantinopol, unde a fost asezata in Manastirea Odigon.

In secolul al IV-lea, potrivit tradiţiei, se spune ca icoana a fost dusa la Roma, iar in secolul al VI-lea, Sfantul Grigore cel Mare Dialogul o asaza in Biserica numele de „Sfantul Petru”. Copii dupa aceasta icoana se crede ca sunt pastrate pana azi. O astfel de copie, chiar una dintre cele mai vechi, este considerata a fi cea din Manastirea Xenofont.

Icoana Maicii Domnului „indrumatoarea” s-a aflat vreme indelungata in Manastirea Vatoped din Sfantul Munte Athos, in katholikon, pe o coloana din strana stanga. Insa in anul 1730, in vreme ce portile bisericii erau incuiate, icoana a disparut nu numai din biserica, ci si din manastire, iar calugarii crezura ca a fost furata de talhari. insa au aflat curand ca se afla la Manastirea Xenofont, cale de trei ore distanta de Vatoped. Toti credeau ca cineva a furat-o pe ascuns si, in consecinta, icoana a fost adusa inapoi la locul ei, monahii vatopedini luand masuri de paza mai stricte si pecetluind biserica. Dar nu dupa multe ore, cand biserica a fost deschisa pentru slujba, icoana lipsea iarasi din locul ei, foarte curand sosind si veste de la Manastirea Xenofont ca ea se afla din nou in locul din biserica mare, pe care singura si-l alesese. Adusa din nou la Vatoped, icoana a aparut din nou in Manastirea Xenofont. 

Induplecaţi de faptul ca aceasta era cu adevarat o minune a Maicii Domnului, monahii vatopedini au fost atunci convinsi ca este vorba despre o minune si au hotarat sa nu se mai impotriveasca vointei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Au dat fuga la Manastirea Xenofont pentru a se inchina Maicii Domnului „indrumatoarea” si multa vreme de atunci incolo ii trimiteau untdelemn si ceara la noul ei salas. De atunci, monahii vatopedini si xenofondini praznuiesc impreuna aceasta minune.

 

De unde provine icoana Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea?

Icoana Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea provine de la Manastirea Xenofont, Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana cu foita de aur, pe panou de lemn, este o reproducere de cea mai buna calitate a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea, pictata original de parintii de la Manastirea Xenofont, cu sute de ani in urma, dupa traditia bizantina. 

 

De ce au aceste icoane aceeasi calitate cu a icoanelor pictate si de ce rezista la fel de bine in timp?

Tehnica realizarii icoanei Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea se numeste metaxotipie si intruneste unele dintre elementele pe care le regasim si in arta pictarii de icoane bizantine: icoanele au foita de aur, icoanele sunt realizate cu pigmenti (culori)  naturali pe panou din lemn, icoanele sunt vernisate. Metaxotipiile rezista in timp la fel de bine ca icoanele pictate. 

 

Icoana Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea vine in patru formaturi (dimensiuni), cu agatatoare de perete si cu suport pentru masa: icoana format A3, icoana format A4, icoana format A5 si icoana format A6.

Preturi pentru icoana Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea, in functie de format: 

Icoana format A6 - pret 125 lei 

Icoana format A5 – pret 285 lei

Icoana format A4 – pret 470 lei

Icoana format A3 – pret 720 lei. 

 

Are certificat de autenticitate icoana Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea? 

Icoana Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea vine cu certificatul de autenticitate conferit de parintii de la Manastirea Xenofont, din Sfantul Munte Athos, Grecia. Certificatul este lipit pe partea din spate a icoanei.

Icoana Maicii Domnului Odighitria – Indrumatoarea poate fi comandata online aici, cu un simplu click, in aceasta pagina, selectand formatul (dimensiunea) dorit. Livrarea icoanelor cu foita de aur, pe lemn se face, de regula, de pe o zi pe alta, in orice localitate de pe cuprinsul Romaniei. 

Pentru cei care vor sa ne viziteze magazinul de icoane ortodoxe, va asteptam in magazinul nostru de icoane din Bucuresti, Strada Bibescu Voda, nr. 20, Sector 4. 

 

De ce facem acest demers?

Acum orice credincios are in sfarsit posibilitatea de a putea cumpara si aseza in propriul camin o reproducere de calitate a unei icoane facatoare de minuni la care are evlavie. Mai mult, credinciosul are privilegiul de a-si imbogati casa cu o reproducere a uneia dintre icoanele facatoare de minuni de la Manastirea Xenofont, din Sfantul Munte Athos, Grecia. 

Pe langa acest aspect, vorbim si despre latura financiara. Icoanele cu foita de aur si matase, pe lemn – metaxotipiile – sunt si vor fi intotdeauna mai accesibile ca pret, in comparatie cu icoanele pictate pe lemn, cu sau fara foita de aur. Acum oricine are posibilitatea sa aiba acasa, la loc de cinste, icoana la care are evlavie.

Icoanele cu foita de aur si matase, pe lemn – metaxotipiile – fac trecerea de la icoanele imprimate pe hartie la icoanele pictate pe lemn, cu foita de aur, care sunt de dorit in casa fiecarui crestin. 

 

In cele ce urmeaza, gasim cateva raspunsuri de mare folos, oferite de Parintele profesor Constantin Coman, la unele dintre cele mai intalnite intrebari despre icoana si rolul acesteia in viata crestinului (extrase din cartea Parintelui profesor „Casa crestinului”):

 

Ce fel de icoana trebuie sa punem in casa? 

 

Este bine ca sa punem in casele noastre icoane pictate pe lemn dupa randuiala Bisericii. In lipsa celor pictate pe lemn, se pot folosi si cele pe hartie, fie lipite pe lemn, fie inramate. Este foarte important sa distingem intre icoana adevarata si tabloul religios. Icoana adevarata este cea care ne arata chipul indumnezeit al Mantuitorului, al Maicii Domnului si al sfintilor, iar tabloul religios este cel care infatiseaza numai chipul omenesc al acestora. Crestinul nu trebuie sa se zgarceasca tocmai atunci cand cumpara o icoana.

 

Cand este momentul sa oferim o icoana in dar? De ce oferim icoane in dar?

In traditia noastra se pastreaza credinta ca este bine ca icoana sa o primesti in dar. Un lucru foarte frumos! De aceea, amintim aici, momentele prielnice pentru un astfel de gest binecuvantat. Este frumos si foarte potrivit ca nasul sa daruiasca prima iconita la botez. El poate oferi icoana cu chipul sfantului al carui nume il pune copilului. La fel, nasii de cununie. Ei pot oferi la cununie, in biserica, finilor lor, icoana sfantului care doresc ei sa le fie ocrotitor al casei si al familiei noi. Parintii, pot si ei sa daruiasca o icoana copiilor, cand acestia se muta la casa noua. In toate aceste prilejuri, sau cu alte ocazii, preotul parohiei poate si el sa ofere icoane credinciosilor sai. Putem oferi o icoana in dar prietenilor nostri, folosindu-ne de un prilej anume sau de o simpla vizita. Se vor bucura mai mult decat ne inchipuim. Atentie insa, icoana daruita sa fie de cea mai buna calitate. Daca totusi nu primim in dar icoana, este de la sine inteles ca nu vom sta fara icoana asteptand, ci ne-o vom procura singuri. 

 

Cand si cum se sfinteste icoana?

Inainte de a fi asezata in casa, icoana noua se aduce la biserica pentru a fi sfintita. Ea se lasa la biserica - de obicei patruzeci de zile - timp in care este tinuta in Sfantul Altar. Intre timp, sau la sfarsitul celor patruzeci de zile, preotul o sfinteste, stropind-o cu apa sfintita si rostind rugaciunile randuite. Este bine ca preotul sa scrie pe spatele icoanei data sfintirii, hramul bisericii unde a fost sfintita si numele sau. 

 

 

Reproduceri dupa icoanele facatoare de minuni de la Sfantul Munte Athos:

 

Icoane facatoare de minuni de la Sfanta Mare Manastire Vatopedi: Icoana Maica Domnului Vimatárissa sau Ktitórissa – Intemeietoarea, Icoana Μaica Domnului Paramythía – Mangaietoarea, Icoana Μaica Domnului Esfagméni – Injunghiata, Icoana Maica Domnului Eleovrýtissa – Izvoratoarea de ulei, Icoana Maica Domnului Pantánassa – Imparateasa tuturor. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Iviron: Icoana Maica Domnului Portaitissa – Portarita. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Dochiariu: Icoana Maica Domnului Gorgoepikoos – Grabnic-Ascultatoarea. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Xenofont: Icoana Maica Domnului Odighitria – Indrumatoarea, Icoana Maica Domnului Keharitomeni – Cea plina de har. 

Icoane facatoare de minuni de la Biserica Protaton, Kareia: Icoana Maica Domnului Axion Estin – Vrednica esti.